Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 posto hrane završi u otpadu

Znate li uopće razliku? Europska unija mijenjat će oznake na hrani

Aktualno Galerija Namirnice Namirnice Foto: DNEVNIK.hr Otpad - 1 Otpad - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otpad - 2 Otpad - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rok trajanja Galerija 1/4 >>
Iz Bruxellesa stižu nove promjene u označavanju roka trajanja prehrambenih proizvoda. Europska komisija mijenjat će oznake "najbolje upotrijebiti do" jer u njima vidi krivca što u Uniji 20 posto hrane završi u otpadu.

U otpadu i dalje završi previše hrane kojoj nije istekao rok. Europska komisija zato kreće u promjenu oznaka "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" jer je istraživanje pokazalo da polovica građana ne razumije razliku.

"Da se, recimo, ostave obje oznake, gdje bi 'upotrijebiti do' označavalo do kad je hrana sigurna za konzumaciju, a 'najbolje upotrijebiti do' dokad je optimalna kvaliteta. Također se razmatra opcija da se potpuno ukine oznaka najbolje upotrijebiti do i ostavi samo do kad je namirnica sigurna za konzumaciju", rekla je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Jedan od prijedloga je da se proširi popis vrlo dugotrajnih namirnica, poput tjestenine, koje bi bile u potpunosti izuzete od označavanja roka trajanja, ali se tome protivi Italija. Barem deset posto hrane u otpadu je završilo jer su potrošači pogrešno shvatili oznaku "najbolje upotrijebiti do".

"U tu paletu proizvoda spadaju čips, cornflakesi, šećer, sol, čokolada", kaže Tanja Topović Tilipović, Centar za informiranje i edukaciju potrošača.

Tu su još i čajevi i riža, pa uz promjene oznaka ide i jača promotivna kampanja koja će građanima objasniti razlike u oznakama rokova trajanja.

Pročitajte i ovo Namirnice Zelenija budućnost Novo istraživanje pokazalo koliko hrane Hrvati bacaju i zašto: ''U trgovini su uvijek velike oči''

Pročitajte i ovo Grah Val poskupljenja Paradoksalna situacija: Grah postao skuplji od bunceka, ali i junetine. Građanima novčanici pucaju po šavovima

Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu, je rekao: "U Europskoj uniji se baci 20 posto hrane. Znači, s jedne strane se 20 posto baci, a s druge 33 milijuna građana Europske unije ne može si priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan."

Među građanima će malo tko reći da baca hranu.


"Ne, ne, to ne bacam. Znam točno", kaže Vlatka.

Željko kaže: "Kupi koliko ti treba za danas i eventualno za sutra, a ne 'ja imam novaca puf, pa ću kupiti, ne znam, na tone', što se kaže"

"Uzmem, pa mi stoji, stoji, pa bacim hranu. To je neminovno, svakom se to dogodi", rekla je Petra.

U Hrvatskoj se, prema istraživanju, svakom građaninu dogodi da baci 71 kilogram hrane u godinu dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene