Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob struke i ministarstva

Projekti na hrvatski način: Kako zadovoljiti ekološke standarde i očuvanje baštine, a imati uspješne investicije i gospodarski rast

Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
U Malostonskom zaljevu, inače zaštićenom području, planira se gradnja turističkog kompleksa. Ministar okoliša u Dubrovniku je komentirao negodovanje struke oko tog projekta, ali i plutajućeg LNG terminala na Krku. Vječno je pitanje kako zadovoljiti ekološke standarde i očuvanje baštine, a imati uspješne investicije i gospodarski rast.

Malostonski zaljev je zaštićeno područje, posebni rezervat i kao takav zakonom se štiti od bilo kakve ugroze. No županija je tamo predvidjela gradnju turističkog kompleksa, koja će smatraju u Institutu za more uništiti školjkarstvo.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

"To narušava ravnotežu okružja te će se kasnije odraziti na školjkarstvu koje je jedinstveno u Hrvatskoj, na Jadranu, pa i na Mediteranu" govori Valter Kožul sa Instituta za more u Dubrovniku.

Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Svaka izgradnja i svaki potencijalni projekt u Republici Hrvatskoj treba zadovoljiti okolišne standarde i to je nešto od čega niti jedan investitor ne može pobjeći", odgovara ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, na kritiku struke.

No oni koji se desetljećima bave uzgojem školjki misle kako su Investitori davno pobjegli od okolišnih standarda, čim je dozvoljeno da se gradi u zaštićenom području.

"Bojimo se svi mi skupa i pitamo se što ćemo ostaviti svojim unucima poslije ovoga. Zašto svi mi šutimo, moji susjedi, cijela Hrvatska javnost šuti na niz ovakvih primjera?" zanima školjkara Peru.

Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Ne šute zato na Krku. Za treći ožujka spremaju prosvjed protiv plutajućeg LNG Terminala. Ministar poručuje kako svi imaju pravo na prosvjed, ali ministarstvo mišljenje zbog njih ne misli mijenjati.

"Projekt LNG terminala na Krku je jasno ocijenjen kao strateški projekt za Hrvatsku i s naše strane ćemo sve učiniti da se projekt LNG terminala na Krku realizira", govori Ćorić.

Dok se tek čeka odluka o LNG-u na Krku drugi veliki projekt najavljivan kao iznimno važan za Hrvatsku visi o niti. Ministar državne imovine Goran Marić poručuje kako se razmišlja o raskidu ugovora za Projekt Kupari, vrijedan 100 milijuna eura.

"Osobno ne bih nikada raspisao takav natječaj i zbog takvih loše pripremljenih natječaja je zastoj već dvije godine", rekao je Marić.

Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Projekti na hrvatski način (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

No prije godinu dana ministar Marić u Vladi je projekt Kupara izdvojio kao izvrstan primjer kvalitetne i poticajne suradnje države, investitora i lokalne samouprave.

Investitor, Avenue grupe kratko poručuje kako su šokirani izjavom ministra jer je do sada sve bilo usuglašeno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene