Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loši zakoni, spora Vlada

INVESTITORI GUBE ŽIVCE Proizvođači konoplje mogu koristiti samo 10 posto biljke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda bi hrvatski BDP bio veći da Vlada i Sabor donosi suvislije zakone, kažu investitori. Evo primjera.

Iako je prije 8 mjeseci najavila da će dopustiti preradu cijele biljke industrijske konoplje, Vlada po tom pitanju nije napravila ništa. Obećavaju, sve će biti riješeno do jeseni, a za to vrijeme, Hrvatsku zaobilaze ozbiljni investitori koji su u preradu konoplje spremni uložiti desetke milijuna eura.

Dokle god pogled seže, Josip Plavec je zasadio rijetku kulturu na hrvatskim poljima. Industrijsku konoplju već prerađuje u niz proizvoda.

'Isključivo u svrhu hrane i hrane za životinje, što je taj gornji dio gdje se nalazi cvijet za čaj, ili sjeme za proizvode, ulje, proteine, brašno, i takve stvari. Koristimo samo 10 posto gornjeg dijela, ostatak trenutno bacamo', tumači Josip.

Sve zbog toga što su zakoni vrlo kruti. Sjeme se smije prerađivati, a stabljika i listovi moraju se baciti. A upravo taj dio koji se baca koristi se u tekstilnoj industriji, farmaceutskoj, građevinskoj, drvnoj.

Pročitajte i ovo Pronađena droga - 6 Nedozvoljena količina THC-a FOTO/VIDEO Golemi ulov policije: Uhitili dilere i pronašli gotovo 900 kilograma konoplje Indijska konoplja Ide kaznena prijava Policija uhvatila ''poduzetnog ratara'': Uzgajao konoplju u šatoru i ormaru

Osnovano Povjerenstvo za primjenu indijske konoplje u medicinske svrhe

Vlada je prije 8 mjeseci na svojem Facebooku najavila da će ublažiti zakone i omogućiti proizvođačima da prerađuju cijelu biljku, a ne samo dio. Proizvođači kažu - da se vlada malo ubrza sa svojim zakonima, mogli bi zasaditi i do 100 puta više. Ali zašto da sade, kad konoplju neće smjeti prodavati ulagačima koji bi u Hrvatskoj gradili i tvornice.

Josip Vukina, predstavnik investitora kaže: 'Nizozemci su spremni uložiti novac, dakle imaju kompletno projekte kao što su napravili u Rumunjskoj. Koliko će novca uložiti? Radi se o milijunima eura, to su pogoni za preradu, to je desetak milijuna eura.'

Iz Ministarstva zdravlja investitorima poručuju neka samo strpljivo čekaju.
'Trenutačno se rade međuresorna usklađivanja i kada ćemo imati konačan nacrt Zakona obavijestit ćemo javnost', poručuju.

Obećaju da će sve biti riješeno do jeseni. No čini se kako investitori s takvom birokracijom - polako gube živce.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene