Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenja se zakon

Vlada najavila legalizaciju konoplje - one industrijske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpuno legalna mogla bi biti tek industrijska. Njezine sjemenke do sada su se uglavnom koristile u proizvodnji hrane, kao što je na primjer ulje od konoplje.

Vlada se na svojim Facebook stranicama pohvalila kako omogućava uzgoj industrijske konoplje, i to izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Prema njemu, umjesto tek dijelova, moći će se koristiti cijela biljka, i to u svim industrijskim granama - građevini, tekstilu, čak i u proizvodnji papira!

Uzgoj konoplje tako bi se trebao omogućiti u industrijske svrhe. Zakon o suzbijanju zlouporabe droga mijenja se zbog velikog interesa poduzetnika i stranih investitora. Prema izmjenama, osim sjemena, moći će se koristiti i stabljika i lišće industrijske konoplje. No, u izmjenama zakona treba razlikovati industrijsku od indijske konoplje.

Potpuno legalna, naime, mogla bi biti tek industrijska. Njezine sjemenke do sada su se uglavnom koristile u proizvodnji hrane, kao što je na primjer ulje od konoplje. No, sada ona bi se mogla koristiti i za proizvodnju plina, u građevini, za primjerice proizvodnju peleta, papira, pa čak i odjeće.

S druge strane, indijska konoplja, koja u sebi sadrži opojni sastojak THC U Hrvatskoj je i dalje zabranjena, čak i kada su u pitanju i medicinske svrhe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Umjesto konopljinog ulja prodavao im vazelin za 12.000 kuna!

Na to upozoravaju i u Ministarstvu zdravlja.

'To je jedna potpuno druga stvar u pitanju, čini mi se zasad u Ministarstvu zdravlja o takvoj opciji uopće ne razgovara', kaže Josip Jagić, glasnogovornik ministarstva.

No, Josipa Pavleca, proizvođača i prerađivača industrijske konoplje, vijest je razveselila. On uzgaja i obrađuje industrijsku konoplju. Do sada je od nje, prema zakonu, smio koristiti tek 10 posto - samo sjeme. Ostatak je propadao.

Od stotinu proizvoda koliko ih sada proizvođači dobivaju od industrijske konoplje, moći će ih proizvoditi barem 25.000 pa bi se u proizvodnji moglo zaposliti i puno ljudi. Osim spasa za nezaposlene, legalna industrijska konoplja mogla bi biti, nadaju se proizvođači, i mamac za investitore.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene