Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog velikih šteta od suše, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je elementarnu nepogodu za proljetne kulture, kukuruz, soju, suncokret i šećernu repu.


Na konferenciji za novinare Šišljagić je izvijestio da je šteta na tim kulturama na 107 tisuća hektara i do 40 posto, a trenutačno se procjenjuje da je 392 milijuna kuna.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Proizvođačima sa 100 posto štete je premala naknada od 23 posto' Slika nije dostupna 'Stanje je katastrofalno, gore nego u ratu'

Istaknuo je da je mjerodavno Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda prikupilo sve podatke s terena, nakon čega su se ispunili svi uvjeti za proglašenje elementarne nepogode od suše. Najavio je kako će zatražiti da se u državnom proračunu znatno poveća iznos za nadoknadu štete od elementarnih nepogoda.

Dožupan Željko Kraljičak ocijenio je kako su vremenske prilike ove godine bile iznimno nepovoljne jer je prosječno palo 342 litre kiše po metru četvornom, što je gotovo 50 posto manje od 20-godišnjeg prosjeka u toj županiji. (Hina)