Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski predsjednik osjetio se dužnim reagirati na današnju komemoraciju u Bleiburgu, povodom 67. godišnjice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta.


Mesić je reagirao oštro i nije štedio riječi, a što je napisao, pročitajte u priopćenju, koje prenosimo u cijelosti.

Vezani članci Stjepan Mesić - 4 Mesić o Ukrajini i energetskoj krizi, a ima i poruku za Putina: "Predložio bih mu da se orijentira na traženje strategije..." Gordan Jandroković na Mirogoju polaže vijence za Bleiburg Na Mirogoju odana počast žrtvama blajburške tragedije, Jandroković: "Ne slavimo poraženu ideologiju, samo se sjećamo žrtve"

>> Na bleiburško polje stigli i Ivić, D. Kosor, Šišljagić, Thompson...

Manifestacija, održana na Bleiburškom polju u nedjelju 12. svibnja 2012., izravni je udar na povijesnu istinu, uvreda zdravome razumu, ali i otvoreni i krajnje grubi izazov legalnoj vlasti Republike Hrvatske koja će, nadam se, znati na to odgovoriti na primjeren način. Vrijeđanje Hrvatskoga sabora, etiketiranje hrvatske Vlade kao 'komunističke nemani', otvoreno pozivanje na dokidanje sekularnoga karaktera naše države ('Nemojte dozvoliti da vam vladaju oni koji se ne boje Boga'), u istupanjima što su bila natopljena govorom mržnje tipičnim za početak devedesetih godina 20. stoljeća, bile su osnovne karakteristike skupa koji se predstavlja kao komemoriranje ubijenih nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Skup na Bleiburškom polju bio je zapravo odavanje počasti tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njezino rehabilitiranje kao 'izraza vjekovnih težnji hrvatskoga naroda'. Uporno su se zaobilazile nepobitno utvrđene povijesne činjenice, kako one iz najnovije, tako i one iz malo dalje prošlosti, a ponavljale su se notorne laži. Riječi 'ustaštvo', 'fašizam' i 'nacizam' bile su očito zabranjene, ali su svim govornicima, uključujući i predstavnike Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice bila puna usta komunizma i komunističke opasnosti.Pobjedu godine 1945. nazivalo se 'takozvanom', a legalno osuđene za dokazane ratne zločine u vrijeme Domovinskoga rata proglašavalo se nevino osuđenim herojima, čime se izravno negira legitimnost i legalnost i hrvatskih sudova, i Međunarodnog suda u Haagu.Kao bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, smatram svojom dužnošću upozoriti na to, svjestan činjenice da su poruke s Bleiburga izravni udar na Ustav Republike Hrvatske i Ustavom uspostavljeni poredak, te da ozbiljno dovode u pitanje pripadnost Hrvatske krugu civiliziranih, demokratskih zemalja, oslonjenih na temelje antifašizma, kao političkog, ali i univerzalnog ljudskog opredjeljenja. Usputno spominjanje Jasenovca nije bilo ništa drugo nego bijedan i licemjeran pokušaj da se pokaže kako oni koji nemaju ni danas snage osuditi zločine ustaškog režima i njegov zločinački karakter, ipak dozvoljavaju da je bilo i nekih drugih žrtava, osim onih koje oni tako bezdušno zloupotrebljavaju kako bi promicali svoje prozirne i prepoznatljive političke ciljeve.Na Bleiburškom polju nisu se okupili 'izabrani', kao što je rekao jedan od govornika, nego izopćeni, uključujući i predstavnike lokalnih vlasti i nekih političkih stranaka zastupljenih u Saboru, svi oni koji su sami sebe izopćili od činjenica, od stvarnosti u kojoj živimo, ali i od europske budućnosti kojoj za Republiku Hrvatsku alternative nema.

Na bleiburško polje stigli i Ivić, D. Kosor, Šišljagić, Thompson...

Biskup šibensko-kninski Ante Ivas kazao je kako je hrvatski narod dobro upućen u ono što se prije 67 godina dogodilo te ponovno istaknuo kako je bleiburško polje svojevrsan simbol križnoga puta hrvatskog naroda.

Austrijska policija izvijestila je da do podneva očekuje dolazak i do 8000 posjetitelja na bleiburško polje u povodu 67. godišnjice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta. Zastave iz svih krajeva Hrvatske - Knina, Imotskog, Zaprešića, Zagreba, Hrvaca, Sinja te iz Širokog Brijega, Ljubuškog i Tomislavgrada vijore se na bleiburškom polju.

Dodajmo kako, za razliku od prijašnjih godina, danas na Bleiburgu neće biti predstavnika državnog vrha. Saborsko Predsjedništvo nedavno je ukinulo političko pokroviteljstvo nad komemoracijom za koju će još ove godine izdvojiti pola milijuna kuna iz proračuna.

Tako na mjestima gdje su dosad sjedili predstavnici Vlade danas su mjesta zauzeli HDSSB-ovci predvođeni predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem, izaslanstvo HDZ-a koje čine Josip Salapić i bivši misinstar branitelja Tomislav Ivić te Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević), Darinko Kosor (HSLS), Danijel Srb (HSP) pa i Marko Perković Thompson.

U organizaciji udruge Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta i Ravnateljstva za hrvatsku inozemnu pastvu HBK i BK BiH održat će se prigodan program i slaviti deveta misa na Bleiburškom polju. Procesiju i manifestaciju osigurava ukupno 35 policajaca, no kako kažu, ne očekuju nikakve intervencije. Kako kaže jedan od djelatnika austrijskog MUP-a u njegovih 15 godina koliko nadzire skup incidenata još nije bilo.

Kod Hrvatskoga groba na mjesnome groblju u Unterloibachu na tragedije i žtrve rata podsjetio je i biskup šibensko-kninski Ante Ivas koji je kazao kako je hrvatski narod dobro upućen u ono što se prije 67 godina dogodilo te ponovno istaknuo kako je bleiburško polje svojevrsan simbol križnoga puta hrvatskog naroda. Nakon toga procesija je krenula od mjesne crkve prema bleiburškom polju. (B.V./Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju