Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati revizije za Grad Zagreb

Zagrebački šef financija: Dugove smo otpisivali po zakonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je danas da je Grad Zagreb otpisivao dugove građanima i privatnim tvrtkama sukladno zakonu, osvrnuvši se na novinski napis o rezulatima državne revizije za Grad Zagreb gdje se navodi da su otpisali oko 23 milijuna kuna iako za to nisu propisali nikakve kriterije.

"Otpisivali smo, otpisujemo i otpisivat ćemo dugovanja", rekao je Slavko Kojić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i dodao kako su zakoni regulirali to pitanje, pa Grad Zagreb za to nema propisan pravilnik "niti je to potrebno".

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

Izrazio je žaljenje što Državna revizija nije uzela u obzir njihova očitovanja pitajući se zašto je tako. Naglasio je kako je to jedan od "drastičnih primjera" gdje je Grad Zagreb - sukladno dvama zakonima, uredbi i odluci Gradske skupštine o izvršenju gradskog proračuna - pristupio postupku otpisa kamata po dugovima na način kako je to propisala država.

Švaljek: Konzultiram se s Bandićem

Procedure, mjerila i kriteriji jasno su definirani u donesenim propisima - Uredbom o mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja, Zakonom o naplati poreznog duga fizičkih osoba i Zakonom o naplati poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom.

"Mi nemamo propisan pravilnik niti je to potrebno jer su zakoni regulirali to pitanje, a i sama odluka o izvršenju proračuna je preuzela od zakona potrebne odredbe, mjerila i kriterije kako se trebalo postupati", rekao je Kojić.

Gradonačelnik Milan Bandić sukladno tome je donosio zaključke na prijedlog nadležnog ureda gdje je dug nastao, uz suglasnost Ureda za financije te se izrađivalo rješenje da se pravnoj osobi - jednokratno ili fizičkim osobama - kontinuirano otpiše kamata ako, po rješenju, plate glavnicu jednokratno 30 dana od izdanog rješenja, kako to dopušta zakon.

Kojić je naveo da tu dosad nije bilo niti jedne žalbe te pojasnio da se radi o potraživanjima Zagreba koja nisu javna davanja poput komunalnog doprinosa, komunalne naknade, poreza, prireza i drugih obveza, već o onima gdje Zagreb ima poslovne odnose s nekim pa je ugovorio plaćanje uz protučinidbu, uključujući i oko 20.000 stanova koji su dani na obročnu otplatu građanima koji su ranije bili nosioci stanarskog prava i ne mogu platiti kamate.

"Zato su Vlada i Sabor donijeli te mjere da se olakša građanima nositi teret krize u ovim vremenima. Sukladno tome ponašao se i Grad Zagreb i neki drugi gradovi", rekao je.

Podsjetio je i na primjer kad je Državna revizija inicirala "slučaj od 337 milijuna kuna", tvrdeći da je Grad Zagreb to dužan vratiti državi iako za to nije bilo nikakve pravne osnove.

"Imamo gorka iskustava i izbjegavam s njima polemizirati", rekao je Kojić te izrazio žaljenje što u Gradskoj upravi moraju "doći do suda kako bi dokazali da nešto jesmo ili nismo napravili".

"Nemam više snage pisati demantije. Radili smo, radimo i radit ćemo po zakonima Hrvatske, a ako netko smatra suprotno neka to izričito kaže", poručio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene