Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što ako istekne?

Kartica za autocestu ima i rok trajanja: Mala smo zemlja pa nitko ne vidi problem, no...

Ilustracija (Screenshot: Informer)
Ilustracija (Screenshot: Informer)
Aktualno Galerija Ilustracija (Screenshot: Informer) Ilustracija (Screenshot: Informer) Ilustracija (Screenshot: Informer) Ilustracija (Screenshot: Informer) Marijan Banelli (Screenshot: Informer) Marijan Banelli (Screenshot: Informer) +0 Ilustracija (Screenshot: Informer) Galerija 1/4 >>
HAC-ova kartica vrijedi samo 24 sata. Mala smo zemlja pa nitko ne vidi problem. No, ako ste cestovni prijevoznik, odnosno vozač koji prema zakonu mora stati i odmoriti, eto problema.

Nakon teksta o tome da ako izgubite naplatnu karticu na autocesti plaćate cijenu dvostruke najduže relacije, sad smo se pozabavili trajanjem te iste kartice – a to je samo 24 sata. Zbog toga su vozači teretnih vozila u problemu.

Pročitajte i ovo Gradilište - 1 Očevid u tijeku Na izgradnji autoceste u Baranji poginuo radnik: Sa strojem je skliznuo s povišenog terena i udario u tlo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti!

Prema zakonu o mobilnim radnicima vozači se moraju zaustaviti nakon prijeđenog određenog broja kilometara. To znači da bi trebali izaći s autoceste kako bi izbjegli sve potencijalne nesuglasice.

"U Hrvatskoj ne postoje stajališta, ne postoji nešto što se zove sigurno i čuvano parkiralište kako postoji u drugim zemljama EU. Ne postoji ni u Sloveniji ni u Mađarskoj", kaže Marijan Banelli, prometni konzultant. 

Iz udruge cestovnih prijevoznika kažu nam da ti problemi nisu od danas i nikome ne idu u prilog. Ako se na autocesti dogodi kvar ili prometna nesreća, zaustavljanje je opravdano.

Ilustracija (Screenshot: Informer) Marijan Banelli (Screenshot: Informer)

Istodobno, zbog sigurnosnih razloga niti na jednoj autocesti u Europskoj uniji nije moguće stajanje vozila u kvaru, a kazne u drugim zemljama drastičnije su nego kod nas.

Da pobliže opišemo ovo drastičnije – u Njemačkoj je protuzakonito ostati bez goriva na autocesti. Ako vam se to dogodi taj ćete nemar platiti 80 eura. Dičimo se članstvom u Europskoj uniji, a kao da ne idemo autocestom prema ulasku u Schengen, već starom cestom. Evo zašto bi nam čuvana parkirališta bila važna.

"Mi moramo, s obzirom na Schengen, u Hrvatskoj oformiti i osposobiti barem četiri takva mjesta da bi vozači mogli odmoriti i poštovati zakon o mobilnim radnicima na način kako je to tamo prezentirano", kaže Banelli.

Zbog zatvorenoga sustava naplate ovakva odmorišta morala bi biti izvan autocesta. Razmišlja se o lokacijama Virovitica, Lipovac i Udbina. Ministarstvo regionalnoga razvoja dalo je potporu prije svega za poziciju Lipovac.

"Svi ti sustavi moraju imati prateće objekte i službu koja čuva te prostore, kao i poseban prostor za vozila koja voze opasan teret", kaže Banelli.

Kada bi se to sve ustrojilo imali bismo uređen sustav. Od njega bi imali koristi i vozači, ali i lokalna zajednica kojoj je, u slučaju ravne Slavonije, to prijeko potrebno.

"U Lipovcu se govori oko šezdesetak zaposlenika, a da ne govorim progresivno ako će trebati neki hotel, restoran, prateći sadržaji. To je jedan od načina kako zadržati ljude ovdje, a napraviti sustav kakav je primjeren europskom", poručuje Banelli.

Imamo ideju, razrađene planove i volju. Što je još potrebno do realizacije? "Realizacija izgradnje nije problem jer ovisi o građevinskoj operativi. Najveći problem je, kao i uvijek u Hrvatskoj, kako administrativno doći do toga", kaže Banelli.

Za ovakve projekte zainteresirani su i strani ulagači. Uz spomenuta parkirališta mogle bi biti i poslovne zone, a sjajan geografski položaj išao bi im u korist. Ako radimo ono što je potrebno, sve ide u našu korist.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene