Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održali miran prosvjed

100 kilograma pšenice po cijeni od pet kuglica sladoleda, ratari ljutiti: "Naša država ne vidi nikakvu ugrozu"

Aktualno Galerija Matea Drmić, novinarka Nove TV Matea Drmić, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Petar Pranjić, ratar Petar Pranjić, ratar Foto: DNEVNIK.hr Petar Pranjić i Matea Drmić Petar Pranjić i Matea Drmić Foto: DNEVNIK.hr +0 Niska otkupna cijena pšenice Galerija 1/4 >>
Zbog niske otkupne cijene pšenice, slavonski i baranjski ratari u srijedu su mirno prosvjedovali. Osim niske cijene ni vrijeme im ne ide na ruku, pšenica je podbacila.

Je li normalno da za cijenu jedne kifle ratar na kontinentu mora isporučiti četiri kilograma pšenice, a na moru čak i do osam kilograma, u Baranji je istražila reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

"Sto kila pšenice, ako je kuglica sladoleda 2,5 ili 3 eura, mojih 100 kg pšenice treba za pet kuglica sladoleda ili banana-split, nije li to poražavajuće za hrvatskog seljaka i strašno?", pita se ratar Petar Pranjić iz Novog Čeminca.

Velike su razlike u Europskoj uniji, u Hrvatskoj je 160 eura za tonu, a u susjednoj Mađarskoj 240 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nuklearka Fukušima Nakon jedne od najgorih nuklearnih nesreća u povijesti građani su opet u strahu, a zabrinute su i susjedne zemlje

"Svi se pitamo kako je to moguće? Željeli smo u EU, zašto cijene nisu identične onima u Europskoj uniji?", dodaje.

Navodi da su ratari i osječki Poljoprivredni fakultet dali izračune.

"Nas ulaganje u hektar košta 13.500 kuna ili 1950 eura. Mi dobijemo oko 500 eura s hektara. Naša cijena - neka bude burzovna, kao ona u Budimpešti, od 240 do 260 eura, da se pokrijemo, ne da zaradimo", rekao je Pranjić.

U petak sastanak s resornom ministricom

Kaže da se svi nadaju najboljem od susreta s resornom ministricom Marijom Vučković u petak.

"Očekujemo da nas se zaštiti, da se cijena zaštiti i da nam se adekvatno plati. Ne možemo mi bazirati cijene na ukrajinskoj pšenici. Oni proizvode pod ratnim uvjetima s kojekakvim otrovnim pesticidima, mi imamo zadane uvjete iz Bruxellesa. Zašto bi se vodili za njima?", kazao je Pranjić.

Ako ne bude zadovoljavajućeg dogovora u petak, navodi kako bi to mogao biti veliki problem. Na pitanje hoće li voziti pšenicu u Mađarsku, navodi kako ga je - strah.

Pročitajte i ovo Bezglava vojno-obavještajna agencija - 1 Imenovanje šefa VSOA-e Državni vrh i dalje bez dogovora, oporba ujedinjena: "Jedan bolje naoružani kartel može nas napasti i pobijediti"

"I Mađarska je preplavljena ukrajinskom pšenicom, ona je prva do Ukrajine, no oni rješavaju pametno - limitiranjem, zabranama, provozom, naši ništa ne čine", kazao je.

"Naša država ne vidi nikakvu ugrozu. Vozit ćemo je, dapače, a bojim se da ovu kvalitetu koju sad postižemo, kiše su je isprale, hektolitri i prinosi su niski - hoćemo li imati što odvesti. Proizvest ćemo samo za naše potrebe, nema više milijun tona nego 500 ili 600", zaključio je Pranjić.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene