Jedanaest mjeseci prošlo je od zagrebačkog potresa, obnovu uz pomoć države mnogi još čekaju. U centru grada, koji je najviše uništen, prolaznici oštećene zgrade obilaze u širokom luku. Ogorčeni stanovnici okupili su se u udrugu koja ukazuje na mane zakona i pokušava nešto promijeniti.

Galerija


Sa zgrada u centru Zagreba, ali i okolici jedanaest mjeseci nakon potresa pada žbuka koja i dalje prijeti prolaznicima. Obnovu većina zgrada još čeka. Rupe su popunjene drvenim pločama koje su obojene tek toliko da nalikuju na ciglu. Nakon što je razorni potres s Banovine napravio dodatnu štetu, stanovnicima je prekipjelo.

Vezani članci Andrija Jarak Andrija Jarak o problemima u Banovini: "Teško da će ljudi koji su otišli iz svojih razrušenih kuća doći u nedjelju na izbore" Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 1 Devet mjeseci nakon potresa obnova u Zagrebu stoji: "Papirologija oko dimnjaka traje četiri mjeseca. Prvo trebamo napraviti plan kako će se sanirati, elaborati, pa Plinara…"

Osnovali su udrugu SOS Zagreb. Predsjednica Nevena Rendeli kaže da su zaboravljeni i prepušteni sami sebi. Zgrade su opterećene kreditima, konzervatori su strogi, a papirologija nemoguća. Komplicirani elaborati koje država traži nejasni su.

Zakon dodatno diskriminira one koji su dobili zelene naljepnice, a naknadno su utvrdili da je šteta ipak znatnija.

Udruga okuplja i pravnike, arhitekte, statičare, građevinare. Žele kvalitetnu obnovu dostojnu čovjeka. Ministar Horvat spreman ih je čuti.

No oni koji su sami krenuli u sanaciju, čini se, bolje će proći. Udruženi građani poručuju da će se boriti za svoju zajednicu, imovinu i svoj grad.

Više o ovoj temi doznajte iz videa u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr