Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građanska udruga SOS Zagreb

Jedanaest mjeseci od potresa glavni grad i dalje u kaosu: "Mi istražujemo što je pisac htio reći - u svakom članku Zakona o obnovi"

Aktualno Galerija SOS Zagreb - Građani za obnovu - 1 SOS Zagreb - Građani za obnovu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nevena Rendeli Vejzović Nevena Rendeli Vejzović Foto: DNEVNIK.hr SOS Zagreb - Građani za obnovu - 6 SOS Zagreb - Građani za obnovu - 6 Foto: DNEVNIK.hr SOS Zagreb - Građani za obnovu - 5 SOS Zagreb - Građani za obnovu - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 SOS Zagreb - Građani za obnovu - 4 Galerija 1/7 >>
Jedanaest mjeseci prošlo je od zagrebačkog potresa, obnovu uz pomoć države mnogi još čekaju. U centru grada, koji je najviše uništen, prolaznici oštećene zgrade obilaze u širokom luku. Ogorčeni stanovnici okupili su se u udrugu koja ukazuje na mane zakona i pokušava nešto promijeniti.

Sa zgrada u centru Zagreba, ali i okolici jedanaest mjeseci nakon potresa pada žbuka koja i dalje prijeti prolaznicima. Obnovu većina zgrada još čeka. Rupe su popunjene drvenim pločama koje su obojene tek toliko da nalikuju na ciglu. Nakon što je razorni potres s Banovine napravio dodatnu štetu, stanovnicima je prekipjelo.

Pročitajte i ovo Obnova u Zagrebu sporo ide Za one koji još čekaju obnovu ova Zagrepčanka ima samo jednu poruku: "Da budu uporni i strpljivi. Ništa drugo" Šteta od potresa na zgradi - 1 Izgrađena tek jedna kuća Grad zaboravljen nakon potresa: "Neka se zamijene sa mnom, a ja sa svojom obitelji 10 dana u njihovim vilama"

Osnovali su udrugu SOS Zagreb. Predsjednica Nevena Rendeli kaže da su zaboravljeni i prepušteni sami sebi. Zgrade su opterećene kreditima, konzervatori su strogi, a papirologija nemoguća. Komplicirani elaborati koje država traži nejasni su.

Zakon dodatno diskriminira one koji su dobili zelene naljepnice, a naknadno su utvrdili da je šteta ipak znatnija.

Udruga okuplja i pravnike, arhitekte, statičare, građevinare. Žele kvalitetnu obnovu dostojnu čovjeka. Ministar Horvat spreman ih je čuti.

No oni koji su sami krenuli u sanaciju, čini se, bolje će proći. Udruženi građani poručuju da će se boriti za svoju zajednicu, imovinu i svoj grad.

Više o ovoj temi doznajte iz videa u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene