Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak liječnika

Deklaraciju o zaštiti baštine brzo riješe, ali probleme u zdravstvu - ne: "Nemamo dovoljno novca, ali ima ministarstvo i HZZO"

Dubrovačkoj bolnici nedostaje oko 400 djelatnika, prema podacima sindikata. Nedostaje kadra u svakoj djelatnosti, od tehničkog osoblja, do medicinskih sestara i liječnika. Dubrovačka bolnica udaljena je 200 kilometara od prvog KBC-a, a posao je teško organizirati. Plaće u zdravstvu su svugdje iste, a Dubrovnik je preskup za život i interesa za dolazak na jug nema.

O problemima oko dubrovačke bolnice godinama se izvještava. "Nama, po mojim informacijama, nedostaje oko 30 liječnikai oko 50 medicinskih sestara", rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić.

Ističe da će biti problem oko dnevne bolnice u Metkoviću jer "OB Dubrovnik treba organizirati službu". Rekao je da će se ubrzo otvoriti bolnica u Metkoviću.

Dobroslavić je istaknuo da je dubrovačka bolnica posebna, jer nije kao druge opće bolnica s obzirom na to da je udaljena 200 kilometara od bolnice u Splitu. "Nemamo dovoljno novca, ali ima ministarstvo i HZZO. Zadovoljni smo kako Vlada pokriva dugove bolnice, uredno se uvijek sve riješi za funkcioniranje i lijekove", rekao je Dobroslavić.

Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, i Paula Klaić Saulačić (Foto: DNEVNIK.hr)

U ožujku je županija usvojila Deklaraciju o zaštiti baštine i prometnim i ekološkim izazovima županije. "Tu je velika zabrinutost velikosrpskog svojatanja književnika i projekata koji bi možda ugrozili županiju", rekla je Klaić Saulačić.

Na upit novinarke Klaić Saulačić je li razmišljao o deklaraciji za boljitak u zdravstvu, Dobroslavić je rekao da je deklaracija o zaštiti baštine donesena s razlogom jer "postoje ugroze".

Pročitajte i ovo Marko Mesić, dječji kirurg - 5 GOST DNEVNIKA NOVE TV Dječja igra i kako prevenirati opasne situacije? Dječji kirurg ima savjete za roditelje

Pročitajte i ovo Onkologija - 2 TJEDNIMA SE ČEKA (Pre)dugo čekanje na važnu pretragu za onkološke bolesnike: "Kod nas je ogromna smrtnost. Umro je grad veličine Splita dok nismo napravili strategiju"

Kaže da ne bi rekao da zdravstveni sustav u županiji ne funkcionira. "Liječnici su opterećeni, već dvije godine je cijeli zdravstveni sustav pod pritiskom. Pacijenti praktički nisu osjetili činjenicu da je COVID svuda oko nas", zaključio je Dobroslavić.

Više o problemima u dubrovačkoj bolnici pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene