Plan Grada Splita da novčanim kaznama stane na kraj vlasnicima privatnih parcela koji ne održavaju svoje zemljište i ne obaziru se na upozorenja zapinje već na prvom koraku. Službeno, postoji samo jedan jedini komunalni redar koji bi taj posao trebao obavljati. Postavlja se i pitanje o uređenju gradskih i državnih zemljišta.


Kupine su se u elitnom splitskom kvartu Žnjan prostrle sve do ceste. Situacija između zgrada, gdje su zarasle sve parcele, nije ništa bolja. Sva u drači je i lokacija ispod ambulante na Mertojaku. Da tu draču zahvati vatra, izgorjeli bi i susjedni neboderi.

Vezani članci Tonći Prodan - 1 Hrvatski kriminalist: ''Prekasno se krenulo u pretragu rijeke... To je bilo više političko paradiranje nego stvarni rad'' Vjekoslav Franetović i Snježana Franetović - 2 Zidovi su prekriveni mrljama fekalija, stan pun plijesni: "Samo da možemo disati normalno, spavati u svom krevetu"

"Gradske službe koje su odgovorne za to ništa ne rade. Samo razmišljaju kako će nešto naplatiti, a održavanja nema", tvrdi jedan od lokalnih stanovnika.

Grad ima problem s privatnim zemljištima, zbog čega je donio odluka prema kojoj svatko mora očistiti svoj teren. Ako to ne učine, građanima će stići upozorenje.

"Osam dana je rok koji građani imaju da nešto poduzmu. Kazne za fizičke osobe su 200 do 400 kuna, a za pravne osobe od 700 do 1200 kuna", objasnio je Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

U nedavnom požaru na Kili vatra je skoro zahvatila nebodere POS-a. Nije čudo, s obzirom na šikaru koja okružuje naselje. Ivan je kuću jedva spasio od požara. Ispod prozora mu je oko 20 tisuća metara četvornih drače i grmlja koje se nalazi na privatnoj parceli.

"To je pet metara visoka makija a plamen je bio visok 25 metara. Ovom prilikom poručujem vlasnici da se javi da se dogovorimo kako ćemo riješiti problem", rekao je Ivan.

Parcela je puno,a samo je jedan komunalni redar za poljoprivredu. Grad kaže da će pomoći i drugi komunalci. No, mnogi misle kako i Grad i Država moraju očistiti svoja zarasla zemljišta.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju