Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Centar za poduke i prevoditeljstvo Spes predstavio je akciju prikupljanja donacija za razminiranje, koja će se provoditi tijekom 2007., sa svrhom poticanja svijesti hrvatskih građana o činjenici da u Hrvatskoj i deset godina nakon rata još uvijek postoji velika opasnost od zaostalih mina.Do 1. siječnja iduće godine Spes će otvoriti poseban žiro i devizni račun na koji će se moći uplaćivati prilozi za razminiranje Hrvatske, a na koji će ta tvrtka uplatiti dva posto godišnjeg prihoda u 2007., pojasnio je predsjednik Uprave Slobodan Matić na prezentaciji u okviru sajma Interliber na Zagrebačkom velesajmu.

Vezani članci Razminiranje (Foto: Dnevnik.he) - 1 U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

Bit će otvorena i dva humanitarna 060 telefona na kojima će
svi zainteresirani novac moći donirati pozivom ili slanjem SMS-a,  tiskati će i najmanje 200 tisuća letaka koji će se dijeliti širom zemlje i time promovirati akciju. U tu će svrhu Spes posebno oslikati reklamni kamiončić tzv. spesmobil kojim će obići cijelu Hrvatsku.

Početkom siječnja 2008. u skladu sa zakonom o javnim nabavama Hrvatski centar za razminiranje, kao nadležna državna institucija, raspisat će javni natječaj za razminiranje, a novac će dobiti tvrtka koja ponudi financijski najprihvatljiviju ponudu na temelju posebnog projekta razminiranja vezanog uz tu akciju koju će pripremiti HCR u suradnji sa Spesom.

'Od 1998. do 2006. godine unutar minski sumnjivog područja u Hrvatskoj stradalo je 270 osoba od kojih 101 smrtno.' Miljenko Vahtarić


Predsjednik Uprave tvrtke Spes Slobodan Matić istaknuo je kako čak 12 od 21 hrvatske županije i danas ima opasnih minski područja, pa akcijom želi potaknuti druge pravne i fizičke osobe da učine sličnu gestu kako bi Hrvatska do 2009. u skladu s obvezama preuzetim Otawskom konvencijom uklonila minske opasnosti.

Akciju je podržao i upravitelj zaklade za humanitarno razminiranje 'Hrvatska bez mina' Željko Krešić upozorivši kako se i više od jedanaest godina od završetka vojnoredarstvenih akcija, nakon kojih je RH preuzela nadzor na cjelokupnim državnim teritorijem, zbog mnogobrojnih minskih polja ne može reći da je naša država slobodna.