Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prikupljanje novca za razminiranje Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za poduke i prevoditeljstvo Spes predstavio je akciju prikupljanja donacija za razminiranje, koja će se provoditi tijekom 2007., sa svrhom poticanja svijesti hrvatskih građana o činjenici da u Hrvatskoj i deset godina nakon rata još uvijek postoji velika opasnost od zaostalih mina.


Do 1. siječnja iduće godine Spes će otvoriti poseban žiro i devizni račun na koji će se moći uplaćivati prilozi za razminiranje Hrvatske, a na koji će ta tvrtka uplatiti dva posto godišnjeg prihoda u 2007., pojasnio je predsjednik Uprave Slobodan Matić na prezentaciji u okviru sajma Interliber na Zagrebačkom velesajmu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve teže naći radnike U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pod minama oko 390 km2 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

Bit će otvorena i dva humanitarna 060 telefona na kojima će
svi zainteresirani novac moći donirati pozivom ili slanjem SMS-a,  tiskati će i najmanje 200 tisuća letaka koji će se dijeliti širom zemlje i time promovirati akciju. U tu će svrhu Spes posebno oslikati reklamni kamiončić tzv. spesmobil kojim će obići cijelu Hrvatsku.

Početkom siječnja 2008. u skladu sa zakonom o javnim nabavama Hrvatski centar za razminiranje, kao nadležna državna institucija, raspisat će javni natječaj za razminiranje, a novac će dobiti tvrtka koja ponudi financijski najprihvatljiviju ponudu na temelju posebnog projekta razminiranja vezanog uz tu akciju koju će pripremiti HCR u suradnji sa Spesom.

'Od 1998. do 2006. godine unutar minski sumnjivog područja u Hrvatskoj stradalo je 270 osoba od kojih 101 smrtno.' Miljenko Vahtarić
Predsjednik Uprave tvrtke Spes Slobodan Matić istaknuo je kako čak 12 od 21 hrvatske županije i danas ima opasnih minski područja, pa akcijom želi potaknuti druge pravne i fizičke osobe da učine sličnu gestu kako bi Hrvatska do 2009. u skladu s obvezama preuzetim Otawskom konvencijom uklonila minske opasnosti.

Akciju je podržao i upravitelj zaklade za humanitarno razminiranje 'Hrvatska bez mina' Željko Krešić upozorivši kako se i više od jedanaest godina od završetka vojnoredarstvenih akcija, nakon kojih je RH preuzela nadzor na cjelokupnim državnim teritorijem, zbog mnogobrojnih minskih polja ne može reći da je naša država slobodna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene