U Hrvatskoj je pod minama oko 390 četvornih kilometara. Najzagađenija je Ličko-senjska županija, koju je zbog zahtjevnog terena najteže za razminirati.

Galerija


U dvije eksplozije koje su zatresle Kapelu uništene su 64 PROmo mine, najopasnije koje se mogu naći.

Vezani članci Razminiranje (Foto: Dnevnik.he) - 1 U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara" Hrvatska će bez mina biti 2028. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opasnost i dalje prijeti: Usprkos milijunskim ulaganjima, Hrvatska će biti razminirana tek 2028. godine

"Sad nam predstoje šumski predjeli, brdoviti predjeli, i sve teži i teži predjeli. Teški dijelovi morat će se većinom razminiravati ručno pa nećemo moći koristiti strojeve", rekao je Ivica Pavelić, načelnik za kontrolu kvalitete Hrvatskog centra za razminiranje (HRC).

U Hrvatskoj je još 389 kilometara četvornih pod minama. Na prvom mjestu je Ličko-senjska županija. Slijede ju Sisačko-moslavačka i Osječko-baranjska.

Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Smatramo da imamo dovoljno kapaciteta i dobrih pirotehničara na terenu da Hrvatsku razminiramo do 2026. godine. Najviše novca sad dolazi iz europskih fondova. Do prije par godina to nije bio slučaj jer smo se većinom financirali iz budžeta Republike Hrvatske", rekao je Zdravko Modrušan, ravnatelj HRC-a.

Zahvaljujući EU fondovima, većina će poljoprivrednih zemljišta u Hrvatskoj ove godine biti očišćena.

"Ove godine pripremamo još jedan zajednički projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta, vrijedan oko 89 milijuna", rekla je Ana Rukavina Stilinović, voditeljica projekta za razminiranje Ličko-senjske županije.

"Nakon njega će na području Ličko-senjske županije ostati vrlo male količine poljoprivrednog zemljišta za razminiranje, što će se tijekom sljedeće godine riješiti sredstvima državnog proračuna", dodala je.

U posljednjih godinu i pol dana niti jedan građanin ni pirotehničar nije stradao od mina zaostalih iz Domovinskog rata. Stručnjaci se nadaju da će tako biti i ubuduće, a za sedam godina problem mina u Hrvatskoj trebao bi postati prošlost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr