Prikaz iznadprosječno toplih dana u Hrvatskoj od 1901. do 2020. godine
Prikaz iznadprosječno toplih dana u Hrvatskoj od 1901. do 2020. godine Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Ed Hawkins

Klimatske promjene svake godine osjećamo sve snažnije, a za sve skeptike ovdje je i grafički prikaz iznaprosječno toplih dana posljednjih 100 godina.


Znanstvenik koji proučava klimatske promjene sa Sveučilišta Reading osmislio je jednostavni grafički prikaz iznadprosječno toplih i hladnih dana posljednjih od početka 20. stoljeća do danas kako bi u javnosti podigao svijest o opasnostima koje nam prijete zbog klimatskih promjena.

Vezani članci Andrija Jarak Andrija Jarak o 'srpskom svetu': "Najčešće to spominje Vučićev 'službeni megafon'. On na dnevnoj bazi ispali nekoliko ratnohuškačkih izjava" Hrvatska zastava Britanac (20) došao kod nas na odmor pa u Vukovaru zapalio hrvatsku zastavu

Dani hladniji od prosjeka označeni su plavom bojom, a topliji crvenom. Grafički prikaz iznadprosječno toplih i hladnih dana u posljednjih dva desetljeća pokazuje neprestani porast temperature na globalnoj razini, no dostupni su podaci i za gotovo svaku zemlju pojedinačno.

Prikaz iznadprosječno toplih dana u Hrvatskoj od 1901. do 2020. godine
Prikaz iznadprosječno toplih dana u Hrvatskoj od 1901. do 2020. godine (Foto: Ed Hawkins)

Profesor koji radi na projektu "Warming Stripes" (crte zagrijavanja) na čijim stranicama možete vidjeti prikaz za pojedino područje, kaže kako je to "jednostavan prikaz kako se svijet zagrijava".

Tornado u Belgiji VIDEO Tornado u Belgiji opustošio grad i oštetio gotovo stotinu kuća, 17 osoba ozlijeđeno: Letjeli su krovovi, zidovi, bandere, stabla...

"Ove grafike mogu pomoći da se započne razgovor o sve većim rizicima klimatskih promjena na lokalnim razinama kao i o potrebnim akcijama kako bi se izbjegle najgore posljedice", rekao je Ed Hawkins za Independent.

Klimatske promjene sigurnosni rizik

Vojni i sigurnosni dužnosnici početkom lipnja upozorili su kako hitno potrebna nova globalna pravila za borbu protiv klimatskih migracija i reguliranje novih tehnologija geoinženjeringa.

"Bez koordinirane politike o oba pitanja, svijet riskira pojavu više sukoba bez ikakvog mehanizma za njihovo rješavanje na međunarodnoj razini", rekla je Erin Sikorsky, zamjenica ravnatelja Centra za klimu i sigurnost sa sjedištem u Washingtonu.

Prosvjed liječnika ispred WHO-a Veliki prosvjed liječnika: ''Pandemija će završiti, ali ne postoji cjepivo protiv druge opasnosti koja nam prijeti''

Stručnjaci Međunarodnog vojnog vijeća za klimu i sigurnost (IMCCS) u izvješću objavljenom u 7. lipnja pozvali su na brže mjere za suzbijanje emisija zagrijavanja planeta i veće napore na rješavanju posljedica klimatskih promjena.

"Sve veći intenzitet klimatskih opasnosti napet će vojne i sigurnosne službe diljem svijeta jer su pozvane da odgovore na klimatske krize", upozorili su iz IMCCS-a.