Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birališta diljem svijeta

Birališta se u Australiji otvaraju u 23 sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi saziv Hrvatskog sabora, osim u Republici Hrvatskoj, bira se i u 49 država diljem svijeta, u inozemstvu se, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, glasuje u subotu i nedjelju.

Prva se birališta, ona u Australiji, otvaraju u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, glasovanje završava u Los Angelesu u ponedjeljak, u 4 sata ujutro, što znači da se zbog vremenske razlike izbori protegnu na četiri dana.

U Australiji se u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu otvaraju birališta u Canberri, Melbournu, Sidneyu, ono u Perthu otvara se u subotu u jedan sat.
Točno u ponoć po hrvatskom vremenu otvara se biralište u Japanu, sat kasnije biralište u Kini, u dva sata otvara se biralište u Indoneziji, u 3,30 u Indiji, sat kasnije u Afganistanu i Iranu.
U subotu u 6 sati otvaraju se birališta u devet država: u Rusiji, Kataru, Izraelu, Turskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Rumunjskoj, Finskoj i Grčkoj.
U subotu u 7 sati svoja vrata biračima otvaraju birališta u 20-ak europskih država, te u Egiptu i JAR-u.

Aktivno se registriralo oko 60 tisuća birača

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Za glasovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima na 115 biračkih mjesta u inozemstvu aktivno se registriralo gotovo 60.000 birača bez prebivališta u Hrvatskoj, što je za 23 tisuće više nego na izborima u studenom.

Naime, mnogim je biračima izdana nova osobna iskaznica, „a posjedovanje elektronske osobne iskaznice već uključuje aktivnu registraciju tih birača“, objašnjava predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Kao i u studenom, najviše će se biračkih mjesta za izbore otvoriti u BiH i Njemačkoj.
U Bosni i Hercegovini ukupno ih je 34 (osam u Sarajevu, 20 u Mostaru, četiri u Tuzli, dva u Banjoj Luci), u Njemačkoj 17 (dva u Berlinu, pet u Stuttgartu, četiri u Muenchenu, tri u Frankfurtu, dva u Duesseldorfu te jedno u Hamburgu).

Na području BiH za glasovanje na prijevremenim izborima registrirano je oko 35 tisuća hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u toj susjednoj zemlji. Najviše registriranih, oko 21 tisuće birača, je na području koje pokriva hrvatski Generalni konzulat u Mostaru, u Sarajevu ih je 5900, Tuzli 4700, a u Banjoj Luci oko 2500.

U Srbiji će se glasovati na dva biračka mjesta, u Beogradu i u Subotici, u Crnoj Gori u Podgorici i u Kotoru.

Birači u misiji potpore miru „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu moći će glasovati na dva biračka mjesta – u kampovima Marmal i Gibson u Mazar-e-Sharifu i u Kabulu.
Na prijevremenim izborima moći će se glasovati i u Iranu, odnosno u hrvatskom veleposlanstvu u Teheranu.

U inozemstvu, u posebnoj XI. izbornoj jedinici koju zapravo čini cijeli svijet, od 151 saborskog zastupnika biraju se tri, bira ih "dijaspora", odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.
U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države, glasuju za zastupnike svoje izborne jedinice, pod uvjetom da su se prethodno upisali, odnosno registrirati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene