Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUBVENCIJSKA PRIJEVARA

Lažirale izvještaje o socijalnim uslugama i zamračile 4,2 milijuna kuna iz europskih fondova

Novac, ilustracija
Novac, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Varaždinska policija u ponedjeljak je izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 11 osoba iz jednog centra za rehabilitaciju iz Varaždina osumnjičenih da su subvencijskim prijevarama i krivotvorenjem isprave oštetili Europski socijalni fond za 4,2 milijuna kuna.

Policija u priopćenju navodi sa su temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, dovršili kriminalističko istraživanje nad 11 osoba za koje se sumnja da su kao zaposlene i odgovorne osobe jednog centra za rehabilitaciju iz Varaždina počinili subvencijske prijevarei krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Iz varaždinske policije navode da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako su od listopada 2013. do kolovoza 2016. godine, ravnateljice centra u dobi od 55, 44 i 40 godina provodile projekt Europskog socijalnog programa kroz socijalne mobilne timove, prema socijalno potrebnim korisnicima. Za pružanje socijalnih usluga osigurana su novčana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu oko 563.000 eura.

Pročitajte i ovo Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 4 šteta od 400 tisuća kuna Predsjednica udruge za zaštitu životinja osumnjičena za gospodarski kriminal: "Bilo je sitnih pogrešaka..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOLIJAO MLADIĆ Ima li u metropoli više lažnih nego pravih policajaca? Kolege u Zagrebu vrlo su aktivne

Svjesne da članovi mobilnih timova u dogovoru s njima nisu izvršili projektima predviđeni broj posjeta krajnjim korisnicima, one su ih neistinito prikazale izvršenima. Po nalogu ravnateljica, osam zaposlenica, starosti 35, 45, 40, 34, 36, 42, 32 i 49 godina, kao ovlaštene osobe za provođenje projekata krivotvorile su isprave jer su lažno prikazivale kako je više usluga odrađene od stvarno izvršenih posjeta.

Tijekom obnašanja dužnosti ravnateljice, državnoj instituciji kao posredničkom tijelu podnijele su zahtjeve za isplatu osiguranih novčanih sredstava, priloživši im potpisne liste s neistinito iskazanim podacima o broju posjeta korisnicima, a na temelju kojih je na račun centra ukupno isplaćeno oko 1,4 milijuna kuna

Varaždinska policija navodi i da se visina pričinjene materijalne štete Europskom socijalnom fondu procjenjuje na oko 4,2 milijuna kuna.

Protiv svih jedanaest osoba je podnesena kaznena prijava zbog kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene