Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji je model najbolji?

Prijeti nam urušavanje zdravstvenog sustava. Liječnici i pacijenti poručuju: Vremena nema!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko zdravstvo bori se s golemim dugovima, koji i dalje ne staju. Traže se određena rješenja i mjere štednje, ali konkretnih poteza još nema. Ministar zdravstva poziva na nacionalni konsenzus, a liječnici i pacijenti mu poručuju kako vremena nema. Jer ako se nastavi ovako, tvrde, prijeti nam urušavanje zdravstvenog sustava.

Kako smanjiti dugove u zdravstvu koji su dosegli gotovo 8 milijardi kuna, pitanje je na koje resorni ministar ne zna odgovor. Pa i na to hoće li poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje?

Pročitajte i ovo Ilustracija "Subjektivna anketa" Ravnatelji nezadovoljni objavljenom rang-listom bolnica: "Osnovna funkcija zdravstvene ustanove pružanje je usluga građanima, a ne zadovoljstvo zaposlenika" Liste čekanja - 1 LISTE ČEKANJA Još jedan apsurd u sustavu hrvatskog zdravstva koji dodatno otežava već ionako tešku situaciju: "Vidimo da kad pacijenti dođu osobno..."

"Financijske modele, postoji ih puno, trebamo ih prvo izanalizirati i prihvatiti onaj koji će biti najpovoljniji za sve građane RH", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, svjestan kako se štedjeti mora. "Postoje brojne racionalne mjere koje su poduzete i poduzimat će se, ali ni u kom slučaju ne na uštrb pacijenata."

Za razliku od sadašnjeg ministra, njegov prethodnik Dario Nakić konkretno je najavljivao poteze poput poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, reformu hitne, bolnica i uvođenje nadstandarda.

"Ja koliko znam i kolike su mi informacije, na tome radi i sadašnji ministar, ali očigledno, svatko ima svoj stil. Ja sad ne mogu reći kad i koji plan on ima. Ono što sam ja volio, volio sam da se zna kad i što će se napraviti", izjavio je Dario Nakić. Poput uvođenja mjera oko smanjenja dugih lista čekanja. "Da se čekanje do 6 mjeseci može tolerirati, a nakon toga da pacijent može otići uzeti uputnicu da ga može obaviti negdje drugdje, a da će mu biti plaćeno od te ustanove gdje je bio na toj listi čekanja."

Trenutačno je gotovo milijun pacijenata na listama čekanja za neki pregled. I dalje se najduže čeka magnetsku rezonanciju - oko godinu dana.

"Nagomilali su se dospjeli dugovi, bolnice grcaju, nemaju dovoljno novaca za osnove liječenja pacijenata, što je rezultiralo dugim listama čekanja", tvrdi bivši ministar zdravstva Siniša Varga.

Koje bi zasigurno bile manje da se veći dio može obaviti kod obiteljskih liječnika - poručuju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

"Treba nam omogućiti da radimo svoj posao koji znamo i omogućiti pacijentu da dobije 80% usluga na mjestu prvog kontakta. Mi smo spremni, ali čekamo poteze državne administracije. Ako ostane ovaj kaos, dogodit će se kao u ruralnim sredinama, da su nam ambulante prazne", kaže Ines Balint, KOHOM.

Bolnice su preopterećene, nemaju dovoljno novca za sve usluge, a liječnika i medicinskih sestara je sve manje.

"Ako se taj problem neće riješiti, pitanje je tko će nas liječiti ovdje? Jer puno mojih kolega je otišlo iz Hrvatske. Ne samo zbog financija i plaće, nego zbog uvjeta rada i administracije koja ih guši", izjavio je Fadi Almahariq, HUBOL.

Hrvatsko zdravstvo se guši u problemima i dugovima. Od ministra se očekuju što hitniji konkretni potezi, kako ne bi došlo do potpunog urušavanja zdravstvenog sustava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene