Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Ministarstva

Zagađenje Po prijeti Jadranu, na snazi stanje pripravnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni stožer za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja poduzeo je sve preventivne aktivnosti za zaštitu Jadrana, kojemu prijeti onečišćenje nakon izlijevanja nafte u talijansku rijeku Po, priopćilo je večeras Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH.

Po podatcima kojima raspolaže Stožer, onečišćenje je nastalo izlijevanjem nafte iz rafinerije pokraj Monze u rijeku Lambro, te se proširilo na rijeku Po. Ne bude li zaustavljeno, za 70-ak sati moglo bi stići do ušće rijeke Po kod rta Maestra u blizini Venecije. Stožer, koji se večeras sastao u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture, naložio je županijskim operativnim centrima da stave u pripravnost stručne službe i tehnička sredstva u svrhu preventivnih i zaštitnih mjera. U određivanju daljnjih mjera analiziraju se hidrometeorološki podatci.

Pročitajte i ovo Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60

Prema informacijama talijanskih vlasti, poduzimaju se sve aktivnosti kako bi onečišćenje bilo zaustavljeno prije ušća rijeke Po u Jadransko more. Republika Hrvatska ponudila je pomoć Talijanskoj Republici te će prema potrebi predložiti aktiviranje Subregionalnog plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora koji kod ovakvih slučajeva uključuje suradnju Italije, Slovenije i Hrvatske, navodi glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH Marina Halužan.

70 kritičnih sati

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zatražilo je danas informaciju od talijanskih vlasti o izlijevanju naftnog onečišćenja u rijeku Po i mogućoj prijetnji Jadranskom moru. Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, podatci su zatraženi radi eventualnog aktiviranja Subregionalnog plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora koji kod ovakvih slučajeva uključuje suradnju Italije, Slovenije i Hrvatske.

Prema informacijama dobivenim od talijanskog Centra za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rimu, nafta se izlila iz rafinerije u rijeku Lambro te se onečišćenje proširilo i na rijeku Po, a prema procjeni talijanskih vlasti, ukoliko ne bi bilo zaustavljeno, moglo bi za 70-ak sati stići do Jadranskog mora. Danas u 18 sati sastat će se i državni Stožer za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora kako bi razmotrio daljnje postupanje hrvatskih vlasti i pravodobno poduzeo sve preventivne aktivnosti na zaštiti Jadrana od mogućeg onečišćenja.

Tim su planom utvrđeni postupci i mjere za predviđanje, sprječavanje, ograničavanje, spremnost za i reagiranje na iznenadna onečišćenja mora i na izvanredne prirodne događaje u moru radi zaštite morskog okoliša, stoji u priopćenju. Sabotaža u bivšoj rafineriji blizu Monze, sjeverno od Milana, prouzročila je u utorak izlijevanje nekoliko tona nafte u Lambro, pritoku rijeke Po, i stvorila veliku naftnu mrlju koja je dospjela u rijeku Po.

Naftna mrlja stigla do Parme

Naftna mrlja na rijeci Po dosegnula je provinciju Parma i zaprijetila regiji, koja je svjetski poznata kao dom talijanskog pršuta, parmezana i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Talijanski farmerski lobi Coldiretti, inzistira na tome da je prehrambeni lanac neugrožen, jer se voda iz rijeke Po već dugi niz godina ne koristi za navodnjavanje. S druge strane, grupa vlasnika farmi okupljena u udrugu Confagricultura, upozorava na to da se čista voda mora osigurati, kako bi proljetna sjetva prošla bez rizika, prenosi agencija AP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene