Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Problemi sa smećem

Prijeti li Splitu zagrebački scenarij? "Sindikati zahtijevaju više od onoga što mi možemo pružiti"

Aktualno Galerija Štrajk Čistoće u Splitu - 1 Štrajk Čistoće u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk Čistoće u Splitu - 3 Štrajk Čistoće u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk Čistoće u Splitu - 4 Štrajk Čistoće u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk Čistoće u Splitu - 5 Štrajk Čistoće u Splitu - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Štrajk Čistoće u Splitu - 6 Galerija 1/7 >>
Hoće li Splićani gledati zagrebački scenarij i grad zatrpan smećem? Gradonačelnik Ivica Puljak u ponedjeljak je u Dnevniku Nove TV najavio mogući štrajk radnika Čistoće, a njegova najava izrečena je u zanimljivom trenutku. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Split je u utorak bio čist, ali pitanje je koliko dugo će tako ostati ako radnici Čistoće krenu u štrajk.

"Ja se nadam da se to neće dogoditi. Mislim da neki članovi sindikata nagovaraju da se grad paralizira pred turističku sezonu i to nikako ne bi bilo dobro", rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Zanimljivo, mogući štrajk nije najavio Sindikat, već sam gradonačelnik u Dnevniku Nove TV. U tijeku su pregovori sa sindikatima, a gradske vlasti nude povećanje plaće od šest posto.

"Radnici zaista imaju jedan od najboljih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj. Imaju i plaće koje su veće nego što su prosječne plaće sličnih djelatnosti u Hrvatskoj", rekao je Puljak.

Pročitajte i ovo Split: Sukob zbog otpada na Spinutu - 5 "Dosta dobri uvjeti za rad" Ništa od dogovora Puljka i predstavnika splitskog Spinuta, jesu li mogući prizori poput onih u Zagrebu?

Prozvani sindikati ne žele pred kameru dok traje postupak mirenja. Direktor Čistoće Ivica Karoglan kaže da štrajk nije nikome u interesu.

"Ja mislim da će biti sve u redu. Sad su tenzije moguće. Svatko, naravno, ima pravo na svoje mišljenje, ali ja se nadam da ćemo biti svi mudri i dovoljno pametni da ne dođe do takve nemile situacije", rekao je.

Prosječna neto plaća komunalnog radnika u Rijeci iznosi 664 eura, u Zagrebu 990, a u Splitu tisuću 1383. Uz povećanje, radnici splitske Čistoće traže dodatak na inflaciju.

"Ja se nadam da neće doći do scenarija koji se dogodio u Zagrebu. Mislim da ne bi trebalo doći do poskupljena radi toga što sindikati zahtijevaju više od onoga što mi možemo pružiti", rekao je gradonačelnik Splita.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita - 3 Građani protiv pretovara Eskalirali problemi s otpadom u Splitu, Puljak: "Najveći problem su sindikati koji izgleda nagovaraju radnike Čistoće da idu u štrajk"

Sve se ovo događa u jeku pobune građana splitskog Spinuta zbog odluke Grada da se upravo kod njih organizira pretovar otpada. Puljak kaže da vrijeme najave štrajka nema veze s tim i da mu nije cilj skrenuti pozornost s tog problema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene