Roditelji djevojčice ostavljene pred crkvom u Brestju su pronađeni. Prijeti im kazna zatvora do tri godine i oduzimanje prava na roditeljsku skrb.


Nakon intenzivne potrage, roditelji djevojčice koja je uplakana pronađena u kolicima pred crkvom u sesvetskom naselju Brestje su pronađeni. Punoljetni su i hrvatski su državljani.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi detalji: Oglasio se Centar za socijalnu skrb o roditeljima malene djevojčice Slika nije dostupna Ministrica Murganić o slučaju ostavljene bebe: Zahvalna sam roditeljima, bio je to vapaj za pomoć

Objava fotografije urodila je plodom. Policiji su se javili baka i djed i potvrdili da je riječ o njihovoj unuci.

U PU zagrebačkoj su nam rekli da su na kriminalističkoj obradi kod njih u postaji i da će više informacija imati kasnije. 

Za roditeljima je tragala i cijela Hrvatska, nakon što je policija objavila fotografije djeteta za koje se procjenjuje da ima između pet i sedam mjeseci. 

Djevojčica je pronađena još u četvrtak, 20. srpnja, oko 21:45 u Sesvetama u naselju Brestje. Nađena je u kolicima ispred župnog ureda Župe Dobrog Pastira, a susjedi su najprije čuli dječji plač. 

Antonija Lacković, stanovnica Brestja, kaže da je čula neku gužvu. "Čula sam da netko trči i onda sam pitala što se događa. Rekli su mi da je naša susjeda Marta išla s posla i našla dijete u kolicima da plače", ispričala je Antonija za Novu TV.

Pronalasku djeteta svjedočila je i Zlatanova supruga. "Sjedila je ovdje i čula dijete da plače i plače i plače. Onda je išla pogledati, ali već velečasni bio tu", ispričao je Zlatan, također stanovnik Brestja.

Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, potvrdila je za Novu TV da je djevojčica pregledana u bolnici i da je zdrava te da nije utvrđeno zlostavljanje. "Ona nije bila hospitalizirana i sad je u ustanovi na sigurnom", rekla je Brozić Perić.

Murganić: Zahvalna sam roditeljima

Nada Murganić, ministica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, komentirala je slučaj u četvrtak, prilikom dolaska na sjednicu Vlade. "Ovo je bio zaista jedan vapaj upomoć koji se na sreću dobro završio. S te strane sam i zahvalna roditeljima da su se ipak odlučili na ovakav čin jer je moglo to i gore završiti, imamo loših iskustava u sjećanju", rekla je Murganić, dodajući da postoje druga rješenja.

"Nije sramota tražiti pomoć, postoje i drugi načini. Institucije ipak postoje i spremne su pomoći djetetu.
Ako se iz nekih životnih razloga ili faza u životu ne može ili ne želi brinuti o djetetu, mislim da roditelji uvijek to učine kad ne mogu, treba se obratiti. Kao što je sada ova bebica zbrinuta, isto bi napravili da su se javili legalnim putem", kaže Murganić.

Kazna zatvora do tri godine

Roditelji bi se mogli suočiti i s kaznenim progonom. Prema Kaznenom zakonu, roditelj koji napusti svoje dijete s ciljem da ga se trajno riješi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine

Prema Obiteljskom zakonu, pak, sud u izvanparničnom postupku roditelja može lišiti prava na roditeljsku skrb ako je napustio dijete