Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Dubrovački obrtnici

Prijedlog rješenja granice na moru s BiH: 'Proglasite područje od posebnog interesa za RH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao glavni argument za neratifikaciju sporazuma navode da su se granice na moru od 1974. do 1999. prekrajale, ali da nikada te granice nisu bile potvrdili tadašnji i današnji parlamenti BiH i Hrvatske.

Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije od Vlade RH traži da se ukinu odredbe iz Sporazuma o granici na moru s Bosnom i Hercegovinom iz 1999. godine, priopćili su iz komore. U priopćenju kao glavni argument za neratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović prema kojem otočići u Malostonskom zaljevu i vrh poluotoka Kleka trebaju pripasti BiH navode da su se granice na moru od 1974. do 1999. prekrajale , ali da nikada te granice nisu bile potvrdili tadašnji i današnji parlamenti BiH i Hrvatske.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti"

>> BiH ima izlaz na otvoreno more i u Crnoj Gori?

'Koliko je nama poznato nikada te granice nisu bile ratificirane (potvrđene) u Saboru bivše Socijalističke Republike Hrvatske, a niti u Skupštini bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, a nisu potvrđene u Saboru današnje Republike Hrvatske kao i u Skupštini današnje Republike Bosne i Hercegovine. Kako spomenuto prekrajanje granice na moru između Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske nikada i u niti jednom državnom statusu ovih zemalja nije dobilo potrebni pravni status, jer ih nikada nisu ratificirali njihovi parlamenti, potrebno je da Vlada RH ponovo otvori pregovore o granici na moru s BiH vodeći računa o stvarnom pravnom statusu granica na moru, koje su povijesno bile između ove dvije države, steći pri tome hrvatski teritorij, stečena, povijesna i sva druga prava svojih građana', stoji u priopćenju.

Osim toga, traže od vlade da se zbog jedinstvenog uzgoja školjaka te njegovih prirodnih, gospodarskih i oceanografskih obilježja Malostonski zaljev i Malo more proglasi područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene