Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Studentima ugložen položaj na tržištu rada

Prijedlog Rektorskog zbora o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru ugrozit će binarni obrazovni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alternativni prijedlog Rektorskog zbora za zakonsko rješenje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira za razvoj obrazovnog sustava dovest će do ukidanja binarnog sustava obrazovanja u Hrvatskoj i dovesti u nepovoljan status 55 tisuća studenata stručnih studija, istaknuli su sudionici konferencije održane u četvrtak u organizaciji Sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Tim se prijedlogom želi smanjiti kvalifikacija koja se stječe na stručnim studijima, jer njihovim studentima ugrožava budućnost i položaj na tržištu rada, ali i 100 tisuća osoba koje su taj studij već završile, upozorila je Lucija Barjašić Špiler iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi Sad Studenti napadnuti dok su lijepili plakate s podacima o lošem stanju menze Menza u Zagrebu - 1 Stiglo 21. stoljeće Velika novost za studente: "Vidio sam na svoje oči. Mislim da je to trebalo dosta ranije"

Osim toga dovodi u pitanje priznavanje kvalifikacija na međunarodnoj razini i teško diskriminira studente stručnih studija i narušava policentrični razvoj Hrvatske, istaknula je Špiler.

Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Vlatko Cvrtila naglasio je kako se zalažu za rješenje koje neće na nasilan način mijenjati sustav visokog obrazovanja. Podsjetio je da je prije nešto manje od godinu dana Ustavni sud iskazao mišljenje da se zbog nejasnoća u Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru može dogoditi narušavanje autonomije u smislu upisa studenata stručnih studija na doktorske studije, jer zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kao zakon višeg reda propisuje da se na doktorski studij mogu upisati samo oni koji su završili sveučilišni studij.

Prihvaćanjem alternativnog prijedloga ugrozio bi se status 55 tisuća studenata, od toga 20 tisuća na javnim školama i veleučilištima, više od 100 tisuća onih koji su ga već završili i koji su velikim dijelom sami platili taj studij i obrazovni status bi im novim zakonom bio smanjen na nižu razinu. Upozorio je kako upravo Hrvatska ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti upravo te najranjivije skupine ljudi.

Mislav Balković iz Udruge poslodavca u obrazovanju (HUP) pojasnio je da se u prijedlogu Rektorskog zbora polazi od teze da zbog nejednakih uvjeta izvođenja nastave na sveučilišnim i stručnim studijima diplomske razine, jer nastavnici nemaju jednake uvjete izbora u zvanja, pa ni razina stečene kvalifikacije ne može biti ista.

Stoga je prijedlog Rektorskog zbora da se razina diplomskih studija spusti na europsku razinu preddiplomskih studija, a toga nema nigdje na svijetu, upozorio je Balković.

Predsjednik Vijeća studenata Karlo Kolesar uputio je apel da se ne spušta status i konkurentnost na tržištu rada studentima stručnih studija koji su uložili u svoje obrazovanje ustvrdivši kako će alternativni prijedlog zakona potaknuti daljnje iseljavanje mladih iz Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene