Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspomene čuvaju s ljubavlju

Prije 60 godina kuće su potopljene, a vodostaj Perućkog jezera otkrio je neke tajne: ''Do smrti je pričala o tome''

Aktualno Galerija U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 5 U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 5 Foto: DNEVNIK.hr U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 1 U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 1 Foto: DNEVNIK.hr U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 2 U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 3 U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 U Peruči pao vodostaj, izronili zidovi - 4 Galerija 1/7 >>
Perućko jezero, golema vodena površina između Sinja i Vrlike, ovih je dana na ozbiljno niskom vodostaju, a iz vode izranjaju kameni zidovi koji su 1958. godine, zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane, jednostavno - potopljeni. Tada je raseljeno 1500 ljudi, ali oni koji su živi i njihovi potomci dobro se sjećaju svojih sela i priča roditelja.

Površina jezera Peruća sve se više spušta, voda je sve plića, a lokalno stanovništvo zna da je ispod vode ostao čitav jedan život, potopljen prije više od 60 godina. Gospođa Mara bila je mala curica kada su im potopili kuću. ''Prekrasno, one njive, polja, kukuruzi, cviće na prozorima, ono sve lijepo'', prisjeća se Mara Bešlić.

Noviji pravoslavni manastir Dragović na Perućkom jezeru izgrađen je daleko iznad jezera, jer onaj povijesni je potopljen. Ovih dana iz vode je izvirio dio manastira, izvijestila je reporterka Sofija Preljvukić u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Heroji koji spašavali ljude ispod podvožnjaka Vojnik i policajac Ispovijest heroja koji su spašavali živote ispod podvožnjaka: "Poplavio je, voda je bila hladna. Nije mogao stajati koliko se tresao..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bujice na ulicama Potop u Dalmaciji: U svega nekoliko sati palo čak 110 litara kiše, a glavnina oborina tek dolazi

Dobili smo fotografije sela iz 1984., kada je jezero ispražnjeno zbog radova. Mnogi s ljubavlju čuvaju uspomenu na potopljena sela i svoje kuće nestale pod vodom.

''Moja svekrva je cijeli život pričala o tim poljima, livadama, ovcama, duženjima. Do smrti je pričala o tome'', prisjeća se Marija Cvitković. Bio je nedavno i potres.

Ipak, u Hidroelektrani Peruća kažu - s vodostajem ništa dramatično. Vjeruju da bi do prvih jačih kiša vodostaj mogao još pasti.

Više o Perućkom jezeru pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene