Tvornica Gredelj mogla bi za nekoliko godina dobiti novo ruho. Naši arhitekti, na inicijativu Europske banke za obnovu i razvoj, ponudili su rješenje problema napuštenosti i neiskorištenosti nekadašnje tvornice.

Galerija Predstavljena vizija obnovljene zone Gredelj - 2 Marko Dabrović Predstavljena vizija obnovljene zone Gredelj - 6 +3 Predstavljena vizija obnovljene zone Gredelj - 5

Gotovo tri desetljeća raspravlja se o obnovi prostora bivše tvornice Gredelj u samom srcu Zagreba. Rješenje problema ponudili su naši arhitekti na inicijativu Europske banke za obnovu i razvoj. Prostor nekadašnje tvornice Gredelj danas je napušten, neiskorišten, a zbog potresa je i dodatno oštećen.

''Vizija je integrirati grad Zagreb u cjelinu, proširiti centar, podignuti prugu i omogućiti gradu da prostorno se poveže'', istaknuo je arhitekt Marko Dabrović.

Veliki požar izbio u tvornici stolarije i drvne prerade u Valpovu - 1 POGLEDAJTE VIDEO Veliki požar izbio u tvornici u Valpovu: Vatra stavljena pod kontrolu, vatrogasci će na požarištu biti do jutra

Koronavirus, Hrvatska - 3 U Hrvatskoj zaraženo još 2885 osoba, preminulo 46 oboljelih: Jedna županija zatražila obvezne maske na otvorenom

Prostire se na 45 hektara. Dvostruko je veći prostor od jezgre Dubrovnika, a tamo se može nastaniti-primjerice, cijeli Čakovec.

''Da se motivira javnost i politika da moraju brinuti o tom prostoru da ne može tako dugo stajat zapušten jer se isti takvi prostori u Europskoj uniji u zadnjih 20 godina transformirali'', naglasio je Dabrović.

Vlasništvo dijele grad i država, a arhitekti su uvjereni da će biti sluha za ovaj projekt. Dabrović je rekao da treba spretnosti oko organizacije, točnije kako organizirati takav konzorcij koji bi pokrenuo taj veliki projekt.

''To se neće dogoditi u jednom političkom mandatu, ali nužno je postaviti viziju u pravom smjeru'', izjavila je Rajka Bunjevac iz Hrvatske komore arhitekata.

Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata''

Cjepivo AstraZeneca Europska komisija razmatra opcije protiv AstraZenece, još nisu odlučili o podizanju tužbe

Novi izgled zone Gredelja predstavljen je na Europskoj konferenciji o arhitektonskim politikama. Preuređenje je podržala i Europska banka za obnovu razvoj. Ističu da bi u idućih 15 godina ovaj projekt mogao privući ulaganja u iznosu od 1,6 milijardi eura.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju