Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika istraga

Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub?

Zoran Janković
Zoran Janković Foto: Rako Suvar/Cropix
Policija je pretresla prostorije općine Ljubljana i kuću ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. Istražuje se korupcija i gospodarski kriminal, a obuhvaćeno je više osoba.

Od jutra traju pretresi u prostorijama Općine Ljubljana, ali i u više slovenskih gradova. Policija je pretresla i kuću ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Iz ljubljanske policijske uprave stiglo je priopćenje u kojemu se obrazlaže kako su pretresi dio istrage kaznenih djela gospodarskog kriminala i korupcije na širem području Ljubljane, Celja, Kranja i Nove Gorice.

Pročitajte i ovo Poštanski ured Nova SMS prijevara "Nemojte otvarati ove poveznice...": Hrvatska pošta objavila važno upozorenje za građane, 27-godišnjak ostao bez nekoliko stotina eura

"Policijska uprava Ljubljana provodi opširne operativne aktivnosti po naredbama nadležnog suda u kontekstu istrage kaznenih djela gospodarskog kriminala i korupcije", priopćili su iz PU, objavio je slovenski N1.

Zbog interesa istrage policija trenutačno medijima ne može dati više informacija. Istragu vodi specijalizirano državno tužiteljstvo.

Prema riječima odvjetnika Janeza Koščaka, Jankovića se tereti za poticanje na zlouporabu položaja zbog potpisivanja dvaju sponzorskih ugovora s nogometnim klubom čije ime nije otkrio. Istražitelji su iz gradonačelnikova ureda uzeli više dokumenata, uključujući njegov raspored i dvije rođendanske čestitke.

Prema informacijama portala Necenzurirano, istražitelji su pretresli i prostorije tvrtke Voka Snaga te Energetika Ljubljana, kao i sjedište nogometnog kluba Olimpija. Nekoliko policijskih vozila uočeno je i na području Grosuplja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Muškarac pao sa skele i poginuo: Sletio je s osam metara na beton

Pozivajući se na neslužbene informacije, objavili su da je riječ o transakcijama između javnih tvrtki Voka Snaga i Energetika Ljubljana. Obje su tvrtke NK Olimpija u travnju prošle godine uplatile po 305.000 eura. Vlasnik kluba je od 2021. godine njemački poduzetnik Adam Delius.

Opsežna istraga

Oko jedanaest sati kriminalisti su napustili zgradu Općine, a tada je pred kamere stao Jankovićev odvjetnik Janez Koščak.

"Danas se nastavlja priča koju je započela prošla vlada Janeza Janše. Pod njegovom vladom državno tijelo podnijelo je kaznenu prijavu, zbog čega su danas proveli 58 pretraga kuća, uključujući i gradonačelnikovu kuću. Prijava je opsežna, nalog je na 250 stranica", kazao je Koščak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi zakon Bolovanje za vlasnike pasa i mačaka? ''Važno je da vlasnici ne budu u dilemi kazna ili otkaz''

"Mislim da je gradonačelnik ušao u ovu priču zbog svog prezimena i igrom slučaja, glavni razlog je njegovo prezime", dodao je. Prema njegovim riječima, u istrazi je između 18 i 21 osumnjičenika. Još nije poznato tko su ostali osumnjičeni.

"Policija istražuje i kanal C0. Tvrdnja je da je gradonačelnika zanimalo što je s građevinskom dozvolom. Mislim da je temeljna zadaća načelnika i općine da saznaju u kojoj je fazi građevinska dozvola, a da se to ne dogodi", dodao je Koščak.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije Tomislava Tomaševića Stigao u Sesvete Tomašević otkrio kada će žičara opet biti besplatna: "Potičemo građane da je što više koriste"

Osim oduzetih dokumenata, gradonačelnikova rasporeda i dvije rođendanske čestitke, policija je iz tajništva oduzela i računalo. Budući da je riječ o opsežnom dokumentu, Koščak pretpostavlja da će istraga trajati najmanje nekoliko mjeseci, ali na kraju očekuje da će tužiteljstvo nakon dovršenog predkaznenog postupka odbaciti optužbe protiv Jankovića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene