Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Milanović je potvrdio da će Vlada predložiti da se problem dužnika u švicarskim francima riješi na način da im se krediti konvertiraju u eure.


Svima onima koji podržavaju inicijativu da se pozdrav 'Za dom spremni' uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage, premijer Zoran Milanović poručio je danas da poslušaju govore pokojnog predsjednika Tuđmana.

'Ja bih ih pozvao da poslušaju govor predsjednika Tuđmana na jednom od skupova 90-tih, kad se osnivao HDZ, što je mislio o tome i ulozi Hrvata u partizanskom pokretu, i što to znači za hrvatsko nacionalno biće. Neka se vrate tamo, to vrijedi i za vodstvo HDZ-a i sve one koji žele Hrvatsku vratiti natrag u mrak. Pred nama je velika odgovornost da Hrvatska nastavi naprijed staloženim, normalnim putem. Stvari idu na bolje i to nekima u Hrvatskoj očito smeta', izjavio je premijer Milanović odgovarajući na novinarska pitanja danas u Međimurju.

Potvrdio je da će Vlada predložiti da se problem dužnika u švicarskim francima riješi na način da im se krediti konvertiraju u eure.

'Već 2,5 godine nastojimo pomoći dužnicima u 'švicarcima' - prvo sa smanjenjem kamatne stope a onda i fiksiranjem tečaja. Da bismo tu psihozu franka maknuli iz mnogih obitelji i javnog prostora, pretvorit ćemo kredite u eure, a status će dužnika praktički biti isti. Vodili smo računa o tome da se nitko ne osjeti zakinutim, pogotovo oni koji su dignuli kredite u drugim valutama. Treba izvagati i osobnu odgovornost, odgovornost obitelji, ali i nenadane okolnosti koje su mnoge obitelj dovele u neugodnu situaciju', kazao je Milanović.

Vezani članci Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako povoljnije do stana? Vlada dodatno subvencionira stambene kredite Premijer Andrej Plenković (Foto:Patrik Macek/PIXSELL) Plenković: "Proračun je u plusu za 750 milijuna kuna, unatoč plaćenim jamstvima za brodogradilišta"

'Nisu to vreće kupusa, već očajni ljudi i nećemo ih dočekati pendrecima'

Na pitanje je li ovakvo rješenje dogovoreno s bankama, odgovorio je da se reakcije banaka Vlada ne boji.

'Nešto će izgubiti, ali će dobiti na poreznim olakšicama, zato to i nije napravljeno preko koljena, jer se vodilo računa o tome da i banke imaju svoj smisao postojanja. Ovdje smo da pomognemo građanima, a ne da pokazujemo mišiće bankama. Heroji i aktivisti nagovarali su me na to još prije tri godine', istaknuo je premijer.

I dalje je bez komentara na kalkulacije oko datuma izbora dok se on, kazao je, ne dogovori s koalicijskim partnerima i većinom u Saboru.

Na pitanje o kritikama koje dolaze od HDZ-a da Vlada nema strategiju za problem imigranata, Milanović je kazao:

'Volio bih da je HDZ imao strategiju za franak a ne da su ih tapšali po ramenima i govorili da će sve biti u redu. Licemjerno je i komično govoriti o strategiji prema imigrantima ako ju nema niti EU. Ajmo ljudima ne prodavati priče o strategijama. Ona mora doći od najvećih, od onih koji imaju najveću odgovornost, neka vode, a Hrvatska će biti na raspolaganju, u skladu s mogućnostima koje nisu velike. Ne možemo primiti pola milijuna ljudi, ali možemo pomoći.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook