Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Orešković:

'Neće doći do zatvaranja granica, nego do jačanja kontrole'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Tihomir Orešković sudjelovao je u srijedu navečer u Bruxellesu na sastanku posvećenu zapadnobalkanskoj izbjegličkoj krizi na kojoj se razgovaralo o boljoj suradnji zemalja kroz koje prolazi veliki broj izbjeglica.

Radnu večeru u zgradi Vijeća EU-a organizirao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na sastanku su još sudjelovali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

"Imali smo vrlo otvorenu raspravu. Svaka država je iznijela svoje stajalište o situaciji i prijedloge rješenja. Hrvatska podržava prijedlog slovenskog premijera da se pojačaju resursi na makedonsko-grčkoj granici, tamo su već poslani hrvatski policijaci. Mogu reći da smo dosta raspravljali o tom prijedlogu", rekao je novinarima nakon sastanka premijer Tihomir Orešković.

Dodao je da se razgovaralo i o ulozi Turske te NATO-a kako bi se pokušalo zaustaviti ili usporiti izbjeglički val.

Usporavanje migrantskog toka

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Migrantska kriza Orešković: Situacija je vrlo ozbiljna Slika nije dostupna Poruka iz Bruxellesa TUSK ČESTITAO OREŠKOVIĆU 'Vaše imenovanje dolazi u ključnom trenutku za Hrvatsku i Europu'

Premijer Orešković je ocijenio da neće doći do zatvaranja granica na toj ruti, nego do jačanja nadzora što bi vodilo usporavanju migrantskog toka.

"Nitko neće u Europi zatvoriti granice, nego malo pojačati kontrolu , a treba vidjeti što to sad znači. Ako Austrija pojača nadzor i smanji broj ulazaka, onda će to napraviti Slovenija pa redom Hrvatska, Srbija i Makedonija", rekao je Orešković.

Rekao je da je sa slovenskim premijerom Cerarom i srbijanskim predsjednikom NIkolićem dogovorio da će surađivati ako dođe do promjene. Premijer Orešković će u četvrtak na marginama summita EU-a imati i bilateralni susret s britanskim premijerom Davidom Camerenom. Britansko pitanje bit će jedna od glavnih tema summita.

Orešković je rekao da Hrvatska podržava dogovor s Velikom Britanijomm i želi da ona ostane u Europskoj uniji. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene