Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvat i dobrodošlica

Grčka: Spremna četiri nova registracijska centra za migrante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri nova registracijska centra "spremna su za prihvat i i dobrodošlicu izbjeglicama", rekao je ministar obrane Panos Kamenos nakon što je Atena podvrgnuta jakom pritisku radi kontrole masovnog migrantskog priljeva u Europu.

Četiri dugo odgađana "hotspot" centra otvaraju se na otocima Lezbos, Chios, Leros i Samos, koji se bore s neprekidnim izbjegličkim valom koji stiže iz Turske. Peti centar na otoku Kosu bit će gotov "za pet dana" unatoč jakom otporu gradonačelnika i mještana zbog utjecaja na turizam, kazao je Kamenos u Ateni.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci

U nedjelju interventna je policija upotrijebila suzavac protiv prosvjednika na Kosu, koji su ljuti zbog plana o otvaranju centra na tom otoku.

Više od 850.000 migranata zbog rata i siromaštva napustilo je Bliski istok i okolna područja prošle godine, putujući preko Grčke na njihovu putu u sjevernu Europu.

Grčka se suočila s jakim pritiskom članova Europske unije da bolje kontrolira svoje granice, uz ultimatum koji je blok nametnuo prošli tjedan da ispravi manjkavosti u kontroli granica.

Vladin izvor rekao je u ponedjeljak da bi se centri mogli otvoriti u vrijeme održavanja summita EU krajem tjedna.

U svakom će se centru moći prihvatiti 1000 migranata koji će provesti tri dana kako bi ih se registriralo, uzelo otiske prsta i razvrstalo na one koji ispunjavaju uvjete za azil u EU i ekonomske migrante koji će se suočiti s mogućom deportacijom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene