Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"HVALA NA GESTI"

Pogledajte kako se premijer Plenković snašao za put na samit u Moldaviju

Robert Golob i Andrej Plenković
Robert Golob i Andrej Plenković Foto: Twitter/Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković u četvrtak je otputovao na sastanak na vrhu Europske političke zajednice u Moldaviju sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, kojem je zahvalio na gesti.

"Hvala predsjedniku Vlade Republike Slovenije Robertu Golobu na gesti! Zajedno smo otputovali na samit u Moldaviju na kojem ćemo raspraviti o političkim i sigurnosnim izazovima pred Europom te potvrditi daljnju podršku Ukrajini. Gradimo dobrosusjedske i prijateljske odnose", napisao je premijer Andrej Plenković uz fotografiju na kojoj u zrakoplovu razgovara sa slovenskim kolegom.

 

 

Naime, Vladin je službeni zrakoplov u kvaru, a od proizvođača se čeka zamjenski dio, zbog čega ni predsjednik Zoran Milanović nije mogao putovati na krunidbu kralja Charlesa III. u London početkom svibnja, dok je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman tada putovao komercijalnim letom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio MORH Snažna detonacija čula se u glavnom gradu: Evo o čemu je riječ

Drugi samit Europske političke zajednice

U Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, u četvrtak, 1. lipnja okupit će se čelnici gotovo svih europskih država. Riječ je o drugom samitu Europske političke zajednice, nove političke platforme koja okuplja sve europske zemlje osim Rusije i Bjelorusije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron začetnik je ideje stvaranja Europske političke zajednice kao platforme koja bi okupljala sve europske države, bez obzira na njihov status u EU-u ili odnose s Europskom unijom i koja ne bi bila ni zamjena ni za EU, ni za Vijeće Europe, ni za Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Dogovoreno je da se samiti nove platforme održavaju jednom do dvaput godišnje. Prvi samit održan je u listopadu prošle godine u Pragu. Sljedeći će se održati u Španjolskoj, a nakon toga u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Hrvati pred sudom u Ndoli Kraj agonije "Plakala je cijela sudnica": Hrvati oslobođeni u Zambiji, vraćaju se s djecom u Hrvatsku!

I na ovom, kao i na prošlogodišnjem samitu, glavna tema bit će ruska agresija na Ukrajinu i njezine posljedice za cijeli kontinent.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene