Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poštovana gospodo iz vladajuće koalicije...'

Premijer primio predstavnike braniteljskih udruga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Orešković s prvim suradnicima, potpredsjednicima Karamarkom i Petrovom, razgovarao je u Banskim dvorima s predstavnicima braniteljskih udruga. Branitelji su zadovoljni razgovorom.

Nakon sastanka premijer Tihomir Orešković rekao je da će mu sljedeći tjedan prioritet biti odluka o ministru branitelja. Kazao je kako je dao mogućnost udrugama da same predlože kandidata. Za sljedeći tjedan najavio je i razgovor s Milijanom Brkićem i drugim kandidatima za ministra.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana

Predsjednik udruge hrvatskih ratnih vojnih 100 postotnih invalida prve kategorije Đuro Glogoški pozdravio je Vladin novi pristup podsjetivši koliko je bivšem premijeru bilo potrebno da ih primi. Dodao je kako su premijera upoznali sa 502 dana prosvjeda i problemima s kojima se susreće braniteljska populacija pri čemu su naišli na razumijevanje.

Želimo da braniteljska populacija bude dio društva, jer znamo da su nas svih ovih godina gurali na marginu društva. Branitelji mogu dati veliki doprinos društvu i dogovorili smo da zajedno krenemo dalje u interesu hrvatskog naroda i države, jer je to žele hrvatski branitelji.

Upitan kada će Ministarstvo branitelja dobiti čelnog čovjeka, premijer Orešković rekao kako će to biti idući tjedan.

Na upit o preporukama Europske komisije da se smanje braniteljska prava, premijer Orešković je rekao kako će nešto više o tome moći reći idući tjedan kada se upozna s detaljima te preporuke i razgovora s predstavnicima ostalih braniteljskih udruga.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi kandidature Milijana Brkića za ministra branitelja, premijer Orešković je odgovorio da će njegova, kao i kandidature drugih potencijalnih kandidata, biti na stolu i da će se u vezi s time idući tjedan naći i s predstavnicima drugih braniteljskih udruga.

Ukoliko su udruge branitelja voljne predložiti svog kandidata, imaju priliku i izabrat ćemo najkvalitetniju osobu za to bitno ministarstvo, kazao je Orešković.

U vezi s pismom tajnika Udruge ratnih vojnih 100 postotnih invalida prve kategorije Marka Radoša koji je u otvorenom pismu činjenicu da branitelji još nemaju ministra nazvao sramotnom i upozorio na pokušaje samoubojstva branitelja zbog nerješavanja njihovih problema, Glogoški je rekao da su četiri godine pokušavali razgovarati s bivšim ministrom Predragom Matićem i premijerom, no da ih nije bilo briga. Sigurno je da je cilj da se spriječe pokušaji samoubojstva hrvatskih branitelja i da će ova vlada učiniti sve kako bi se ona spriječila.

U razgovoru smo istaknuli da Ministarstvo branitelja zaslužuje kvalitetnog čovjeka, no čini se da tko god bude predložen mediji koji ne rade svoj posao profesionalno počinju razapinjati ljude, neovisno o tome tko je kandidat za ministra. Počnu li mediji profesionalno raditi svoj posao mislim da imam zajedničku budućnost, ustvrdio je Glogoški.

Na upit je li im Brkić prihvatljiv kandidat za tu dužnost, Glogoški je rekao da je on bio hrvatski branitelj i prepoznaje njihove probleme. Bude li imenovan sigurno će pridonijeti kvalitetnom radu Ministarstva branitelja i da krenemo u rješavanje problema i nažalost prvo će se morati rješavati ono što se nije rješavalo četiri godine i spremni smo u tome ponuditi suradnju, kazao je Glogoški.

Zašto još nemaju ministra?

Branitelji su prije sastanka poručili kako od premijera očekuju odgovor na  pitanje zašto već četiri tjedna ministarstvo hrvatskih branitelja nema ministra, zašto vladajući nisu našli osobu koja zadovoljava sve kriterije.

Hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, uputili su u povodu 500 dana prosvjeda otvoreno pismo hrvatskim dužnosnicima.

Pozivaju ih "na žurno djelovanje u skladu s dogovorenim programom iz izbornih obećanja" i traže: "odabir ministra branitelja; promjene zakonskih propisa koje omogućavaju dostojan život svim invalidima i braniteljima; usklađivanje nacionalne medijske strategije s istinom o Domovinskom ratu u svrhu zaštite digniteta i dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata; zabranu promidžbe bivše jugoslavenske države i komunističke diktature, one diktature čija je vojska razorila naše živote i domove."

U oštrom pismu, branitelji, 100% hrvatski ratni vojni invalidi, svi oni koji su prosvjedovali u Savskoj protiv bivše vlasti, vrlo su ošto kazali kako su im sadašnji vladajući, dok su bili oporba, rado bili gosti u šatoru, kako su ih tapšali po ramenu, a da sada nemaju od toga nikakve koristi. Stvara se i državni proračun u kojem bi trebali biti manje novca za hrvatske branitelje, a za njihova se prava službeno ne može nitko zalagati jer ministra nema.

Ono što se može očekivati od sastanka je da premijer i njegovi potpredsjednici umire branitelje, a možda konačno i javno dobijemo prijedlog, odnosno ime kandidata za novog ministra branitelja, javlja reporterka Krajač.

'Očekujemo odstupanje'

"Ako to niste u stanju odraditi onda od vas očekujemo odstupanje od odgovornosti jer hrvatskom narodu ne trebaju proračunati nego odgovorni političari. Braniteljske udruge koje prosvjeduju već 500 dana su spremne na dijalog u okvirima iznesenog programa, ali smo spremni ostati do kraja kao očiti znak nepojmljivo ponižavajućeg odnosa hrvatskih vlasti prema svojoj vojsci", poručuje se u otvorenom pismu koje je dužnosnicima u ime Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine uputio zajnik Udruge Marko Radoš.

"Poštovana gospodo iz vladajuće koalicije, poštovani gospodine Oreškoviću, a posebno poštovana gospođo predsjednice, zar nije sramotno da je još uvijek nemoguće pronaći ministra koji bi bio odgovoran za problematiku branitelja, posebno ratnika i invalida i njihovih obitelji. Zar je to jedina skupina kojoj se ne može pronaći ministar jer svakoga se proglašava lopovom? To je za nas znak nepravde, ponižavanja i Vaše nesposobnosti," stoji u pismu.

Ističe se kako su prosvjed počeli tražeći smjenu bivšeg ministra Predraga Matića i dvoje njegovih pomoćnika te bolji odnos institucija prema njima i kako već 500 dana njihova udruga "uporno i dostojanstveno prosvjeduje protiv emocionalne, političke, ljudske i materijalne nepravde" koja se događa stopostotnim i drugim skupinama HRVI i svim sudionicima Domovinskog rata.

"Naš prosvjed je bio iniciran bezobrazlukom i neviđenim objedama od strane bivših dužnosnika vlade koja se nije libila na nas, sto postotne invalide poslati policiju s pendrecima. Izdržali smo i to jer smo sigurni da je Bog i hrvatski narod s nama. Mi smo još tu ispod Šatora. Vi ste nas zaboravili, ali mi ne možemo zaboraviti nepravdu i poniženja koja se još uvijek događaju i vi ih ne ispravljate, odnosno ne pokazujete volju za ispravljanjem. Prije izbora ste nam bili dragi gosti, nakon izbora smo ostali bez Vaših osmijeha i tapšanja," kaže se među ostalim u pismu.

"Svojim nečinjenjem vi postajete sudionici svakoga samoubojstva i djelatno šaljejte poruku hrvatskom narodu da je njegova žrtva za slobodu bila veliki promašaj," navodi se u otvorenom pismu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene