Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U PRATNJI MINISTARA

Plenković se spustio u utrobu američke ratne morske zvijeri: ''Ovaj posjet dokaz je kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a''

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković posjetio je američki nosač zrakoplova "Harry Truman" koji je usidren ispred Splita, a nakon sastanka s kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda, i Markom Flemingom, otpravnikom poslova u veleposlanstvu SAD-a u RH, izrazio je zadovoljstvo odnosima dvije države.

Ispred Splita ovih dana neke nove vizure, naime, nosač aviona na nuklearni pogon, 333 metra duga grdosija koja nosi 90-ak aviona i helikoptera Harry S. Truman s više od 5000 članova i članica posade usidrila se u petak u Bračkom kanalu.

Amerikanci u utorak plove dalje, a u Hrvatskoj su u rutinskom posjetu radi logističke popune i odmora posade broda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON VOJNE VJEŽBE Američki nuklearni nosač aviona stigao pred Split: Pogledajte kako izgleda ratna morska zvijer

Danas ih je na brodu posjetio i hrvatski premijer Andrej Plenković, u pratnji ministra obrane Marija Banožića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Plenković se sastao sa zapovjednikom, kapetanom Gavinom Duffom te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj.

''Jedna od najvažnijih stvari u savezništvu su ljudi''

''Zahvalni smo što smo se vidjeli i upoznali s ponosnim građanima Hrvatske. U ime posade zahvaljujem vam na gostoprimstvu u Splitu u posljednjih nekoliko dana. Radujemo se nastavku gradnje odnosa s vama'', istaknuo je kapetan Duff nakon sastanka, a na gostoprimstvu je zahvalio i admiral Curt Renshaw: ''Jedna od najvažnijih stvari u savezništvu su ljudi. To što su naši mornari upoznali vaše ljude je jedna od najvrjednijih stvari. Počašćen sam što sam na brodu s premijerom Plenkovićem.''

''Harry Truman je u drugom posjetu Hrvatskoj. Posada je proteklih nekoliko dana posjetila Split, upoznala se s drugim najvećih hrvatskim gradom i gradom koji je hrvatsko lice Sredozemlja i na taj način približila Hrvatsku, našu kulturu, povijest, znamenitosti, kulinarstvo američkim mornarima. Posebno je zanimljivo da smo danas imali prigodu čuti neposredna iskustva vježbe koja se zvala Neptun Strike, koju je NATO imao ovdje u Jadranu'', istaknuo je Plenković.

''Visoke su ocjene kvalitete, doprinosa naših snaga, interoperabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima tijekom ove vježbe, koja je bila vrlo uspješna i korisna. Hrvatska pridonosi globalnoj sigurnosti, sigurnosti u Europi, pa i ovdje na Mediteranu. Zadovoljni smo da će se takva suradnja nastaviti u budućnosti i ovaj posjet predstavlja dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa SAD-om'', zaključio je Plenković.

''Naša suradnja nije prijetnja nikome, ovaj brod je simbol vremena u kojem živimo''

Nakon sastanka organizirano je i primanje na kojem su se svima okupljenima obratili Duff, Renshaw i Plenković, koji je poručio: ''Ovo je simbol bliskih odnosa ovih dvaju država, a ovaj brod simbol je vremena u kojima živimo te u kojima moramo zajedničkim glasom poručiti kako ostajemo savezni u obrani slobode i demokracije naših država, kao i u očuvanju mira.''

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) NAPETOSTI SE NE SMIRUJU Strah od napada sve je veći: Rusija premjestila oružje na borbene položaje, ukrajinski predsjednik otkrio mogući datum invazije

''Naša suradnja nije prijetnja nikome. U NATO-u promoviramo mir i slobodu, nešto što smo radili u Afganistanu, Libiji, Iraku te na Mediteranu, a što radimo i danas na Kosovu. Američki nosači aviona nisu novost na Jadranu, pružili smo im dobrodošlicu još 90-ih, kada smo se borili za našu nezavisnost, a 2000. otvorili smo i vrata američkom brodu u četverodnevnom posjetu u Dubrovniku. Prije nekoliko mjeseci je hrvatska Vlada odlučila i modernizirati Hrvatsku vojsku nabavkom francuskih Rafalea i nabavkom 62 Bradley vozila'', istaknuo je hrvatski premijer uz napomenu da se planira i obnova ratne mornarice.

''Znamo da ste ovdje jer obavljate ozbiljne vježbe, no nadamo se da će vaš posjet Splitu biti nešto što će vam ostati u ugodnom sjećanju. Drago nam je što smo vaši domaćini te vas poštujemo kao naše strateške partnere'', zaključio je Plenković i Amerikancima poželio mirno more.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene