Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON VOJNE VJEŽBE

Američki nuklearni nosač aviona stigao pred Split: Pogledajte kako izgleda ratna morska zvijer

Američki ratni nuklearni nosač aviona Harry S. Truman s više od 5.000 članova posade uplovio je u Split u petak.

Uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog nosača aviona Harry S. Truman u unutarnje vode Republike Hrvatske i boravak u luci u Splitu od 11. do 15. veljače odobrila je Vlada RH na sjednici dan ranije.

Riječ je o rutinskom posjetu ratnog nuklearnog broda USS Harry S. Truman iz sastava Ratne mornarice SAD-a radi logističke popune i odmora posade broda, koja broji više od 5.000 ljudi.

Nosač aviona i norveška fregata Fridtjof Nansen usidrit će se pred Splitom.

Jačanje obrambenog partnerstva, a i prilika za predah mornarima

Rutinskim posjetima se jačaju i obrambena partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera širom svijeta te omogućava mornarima da iskuse druge kulture i predahnu od zahtjevnog posla, poručili su iz američkog veleposlanstva. 

"Ovo je uzbudljiva prilika za posade Harryja Trumana i Fridtjof Nansena da upoznaju hrvatske ljude i hrvatsku povijest te krajobraz", rekao je viceadmiral Curt Renshaw, zapovjednik skupine 8, čiji je glavni brod upravo Harry S. Truman.

"Nedavno smo sudjelovali u vojnoj vježbi Neptune Strike 22 s Hrvatskom, našom saveznicom iz NATO-a, i veselimo se što ćemo provesti neko vrijeme na obali s našim domaćinima", dodao je.

Pročitajte i ovo Rastu tenzije u Ukrajini - 5 KAO U DOBA HLADNOG RATA Macron predložio rješenje za krizu u Ukrajini i uspio iziritirati Fince: ''Stare formule za nove situacije rijetko daju rezultata"

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić najavio je ranije da će posjetiti brod 14. veljače te je istaknuo: ''Bit će to prilika za razgovor s našim američkim saveznicima, partnerima, za jednu snažnu podršku koja će biti potvrđena i na taj način''.



''Suradnja s američkom mornaricom je intenzivna'', kazao je i podsjetio na održavanje njihovih brodova u brodogradilištu "Vikor Lenac".

A kako izgleda život na čeličnoj grdosiji na kojoj iz sigurnosnih razloga snimanje nije dopušteno, zna reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, koja je kao jedina hrvatska novinarka prije sedam godina plovila Sredozemljem na američkom nosaču aviona Harry Truman nakon što je tada napustio Split. Ekskluzivnu snimku pogledajte u priloženom videu.



Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene