Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski ekonomski forum

Plenković na jednom od najzačajnijih panela u Davosu: "U usporedbi s Milanovićem, on poprima imidž umjerene i racionalne osobe"

Aktualno Galerija Andrej Plenković - 6 Andrej Plenković - 6 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković - 2 Andrej Plenković - 2 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković - 3 Andrej Plenković - 3 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković - 4 Andrej Plenković - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Andrej Plenković - 5 Galerija 1/8 >>
Treći je dan Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kojem i ovaj put sudjeluje premijer Andrej Plenković. Ovaj put, međutim, u istaknutijoj ulozi nego dosad, na jednom od najznačajnijih ovogodišnjih panela.

U Davosu se održava Svjetski ekonomski forum, a na njemu sudjeluje i premijer Andrej Plenković. Ove godine ima istaknutiju ulogu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković PROGOVORIO I O POVEĆANJU CIJENA Plenković u Davosu: "U eurozoni smo manje izloženi, a zaštićeniji u krizama" Sastanak premijera Andreja Plenkovića i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Davosu VAŽAN SUSRET U DAVOSU Plenković se sastao s Vučićem: Premijer objavio o čemu su razgovarali

Što se iz toga može zaključiti o međunarodnoj poziciji Hrvatske, ali i samog Andreja Plenkovića, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Dosad je obično na manjim panelima govorio o Zapadnom Balkanu, u društvu lidera Zapadnog Balkana.

Ove je godine, međutim, Andrej Plenković u društvu jednog od najvećeg globalnih investitora Ray Dalia te prve žene MMF-a Kristaline Georgieve govorio o globalnoj financijskoj stabilnosti, u kojoj su se mnoge vrijednosti okrenule naglavačke.

"Dolazim iz stranke desnog centra, Europske pučke stranke. Mi bismo se trebali zalagati za slobodno tržište, a onda kad pogledam svoje rezultate, što sam ja radio u zadnje dvije i pol godine - ja nisam prestajao intervenirati. Moj je ključni zadatak bio izbjeći društveno raslojavanje", kazao je Plenković.

Tiskanjem novca umanjuje se njegova vrijednost

Veliki iznosi novčane pomoći bili su mogući samo zahvaljujući, kaže, velikim planovima Europske unije na koje, doduše, veliki investitori gledaju s podozrenjem.

"U poziciji ste da trebate još novca pa središnje banke tiskaju još novca, i onda kroz sve te kredite, svi kažu 'treba nam još novca', stiže još novca. Time onda umanjujemo njegovu vrijednost baš zato jer ga je toliko puno. I onda, iznenađenje, eto nam inflacije. A to baš i nije neko iznenađenje", smatra milijarder Ray Dalio.

Plenković je govorio i o ruskoj agresiji na Ukrajinu, krizi energenata, hrvatskom gospodarstvu, ali i o izazovima koje pred demokraciju stavljaju društvene mreže i lažne vijesti.

Susreo se s Vučićem

Na marginama nije moglo proći bez kratkog susreta sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i otvaranjem teme o optužnicama koje stižu iz Srbije.

"Mi smo, naravno, ukazali na to da je taj zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritorij drugih država, nama neprihvatljiv", rekao je Plenković.

"To samo pokazuje koliko Europa, a Hrvatska je država članica EU, misle da vam mogu određivati što smijete kazati, a što ne smijete", navodi Vučić.

Postaje sve vidljiviji

No iako je i dalje prisutan na Balkanu, panel u srijedu pokazuje da Plenković zaista postaje sve vidljiviji, pa i prepoznatljiv, u međunarodnim krugovima.

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kaže da mu u tome možda pomaže - predsjednik Republike Zoran Milanović.

"U usporedbi s njim i njegovim radikalnim istupima, premijer Plenković još više poprima imidž jedne umjerene, racionalne osobe, ne samo s hrvatskom, nego i jednom regionalnom perspektivom", kazala je Pusić.

Pa stoga ne čudi njegovo prihvaćanje i u Davosu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene