Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON OTKRIĆA MEGAAFERE

Plenković o sudbini Ine: ''Moramo staviti sve karte na stol. Ovo ovako jednostavno ne ide''

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Imamo ogromnu aferu, loš sustav upravljanja i odlučivanja u Ini i to tako ne može ostati, poručio je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je odradio sastanke sa županom i virovitičkim gradonačelnikom, a sudjelovao je i na svečanom otvorenju sajma Viroexpo.

Otvore je 25. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji će se u Virovitici održavati do nedjelje 4. rujna, a na njegovu otvaranju sudjelovao je i premijer Andrej Plenković.

''Vlada snažno podupire poduzetnički duh, očuvali smo radna mjesta'', istaknuo je Plenković.

''Drago mi je da se ponovno održao Viroexpo u ovom jesenskom izdanju. Želim svima puno uspjeha, Vlada je tu da stoji uz sve naše krajeve, posebno Slavoniju'', poručio je premijer, koji se u izjavi za medije osvrnuo na niz aktualnih pitanja, među kojima prednjači afera u Ini.

''Imamo ogromnu aferu i jasno sam rekao što će se događati''

''Ministar Filipović će održati razgovor s drugim partnerom MOL-om, a mi - kao što sam već rekao, moramo staviti sve karte na stol'', kazao je.

''Cijela ova afera ima tri dimenzije, jedna je kazneno-pravna, druga upravljačka, ovakva situacija ne može ići dalje, nemoguće je da netko arbitrarno određuje cijenu plina, a da nitko iznad njega o tome ništa ne zna'', rekao je Plenković i opetovao: ''Vrlo jasno sam rekao što će se događati - događat će se odgovornost cijele Uprave, a posebno predsjednika Uprave''.

Istaknuo je i da se situacija u odnosu na ranije promijenila: ''Ovo nisu apstraktne teme tko ima koliki broj dionica, imamo ogromnu aferu i loš sustav odlučivanja i upravljanja i to dalje ne može ići. Ovo jednostavno ovako ne ide''.

''Što se tiče odluka da se ide u privatizaciju Ine, to pitajte ljude iz 2003. i 2008. Kao u mnogim slučajevima, ovo su naslijeđeni dosjei kojima se vlade nakon toga bave, na način na koji smatraju da se može. Mislim da je naša namjera o otkupu MOL-ova udjela u Ini politički, ekonomski, energetski, s aspekta nacionalnog interesa ispravna, ali da bismo to učinili moramo doći do dogovora'', kazao je.

Podsjetio je pritom i da nije njegova Vlada išla u prvi i drugi krug privatizacije Ine, a još manje razgovarala o upravljačkim pravima i metodologiji upravljanja.

''Ovo je sistemska greška''

Upitan kakvu poruku šalju članovi Uprave time što nisu već sami dali ostavke, Plenković je rekao da je to nebitno i da je on kao predsjednik Vlade rekao što će se dalje događati, a to je da će se tražiti odgovornost cijele uprave. 

''Ovo je sistemska greška'', dodao je i poručio: ''Vlada ima mehanizme, mislim da je to svakome jasno''.

Upitan o davno obećanom povratku Ine pod hrvatske skute, rekao je da su to već objasnili: ''Hrvatska je napravila pravu profesionalnu evaluaciju vrijednosti MOL-ova udjela u Ini, ponudili smo im cijenu, oni to nisu prihvatili. Nije to da mi nismo htjeli i da nismo poduzeli sve što smo mogli, ali oni nisu htjeli''.

Plenković objasnio na koga je bijesan

''Što se tiče upravljanja, imamo konkretnu, dokazanu, više nego jasnu situaciju zlouporabe položaja koji je doveo do značajne štete. Sada se okolnosti mijenjaju i zato će ti razgovori biti drugačiji'', kazao je refereirajući se na sadašnje aktualnosti. 

Upitan je li bijesan na članove Uprave, odvratio je: ''Bijesan sam na one koji su išli raditi ovo kazneno djelo''.

''Nitko neće ostati bez plina i struje''

''Nitko neće ostati bez plina, nitko neće ostati bez struje'', poručio je Plenković te ponovio da će Vlada idući tjedan predstaviti mjere pomoći: ''Bit će dobar, bit će moćan, bit će snažan, bit će nalik na dosadašnje pakete po kojima je Vlada poznata, a koji su bili dobri i sveobuhvatni''.

"HEP je srećom u stopostotnom državnom vlasništvu i preuzet će dio tereta osiguranja opskrbe energijom'', poručio je Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na sjednici Vlade SJEDNICA VLADE Plenković najavio paket pomoći građanima i gospodarstvu: ''Novac od Ine je sačuvan, neće nikuda uteći''
Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković NA PRESICI O INI VIDEO Plenković: "Bijesan sam. Toliko sam da ne kažem čega pojeo u ovih šest godina, a mahom tuđih"

Virovitičko-podravska županija slavi svoj dan pa je predsjednik Vlade sudjelovao i na svečanoj sjednici Županijske skupštine u virovitičkom kazalištu, nakon koje se očekuje njegova izjava.

Prije toga sastao se sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i virovitičkim gradonačelnikom Ivicom Kirinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene