Imamo ogromnu aferu, loš sustav upravljanja i odlučivanja u Ini i to tako ne može ostati, poručio je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je odradio sastanke sa županom i virovitičkim gradonačelnikom, a sudjelovao je i na svečanom otvorenju sajma Viroexpo.

Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković - 6 Andrej Plenković - 5 +4 Andrej Plenković - 4

Otvore je 25. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji će se u Virovitici održavati do nedjelje 4. rujna, a na njegovu otvaranju sudjelovao je i premijer Andrej Plenković.

''Vlada snažno podupire poduzetnički duh, očuvali smo radna mjesta'', istaknuo je Plenković.

''Drago mi je da se ponovno održao Viroexpo u ovom jesenskom izdanju. Želim svima puno uspjeha, Vlada je tu da stoji uz sve naše krajeve, posebno Slavoniju'', poručio je premijer, koji se u izjavi za medije osvrnuo na niz aktualnih pitanja, među kojima prednjači afera u Ini.

Andrej Plenković Andrej Plenković - 2 (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

''Imamo ogromnu aferu i jasno sam rekao što će se događati''

''Ministar Filipović će održati razgovor s drugim partnerom MOL-om, a mi - kao što sam već rekao, moramo staviti sve karte na stol'', kazao je.

''Cijela ova afera ima tri dimenzije, jedna je kazneno-pravna, druga upravljačka, ovakva situacija ne može ići dalje, nemoguće je da netko arbitrarno određuje cijenu plina, a da nitko iznad njega o tome ništa ne zna'', rekao je Plenković i opetovao: ''Vrlo jasno sam rekao što će se događati - događat će se odgovornost cijele Uprave, a posebno predsjednika Uprave''.

Istaknuo je i da se situacija u odnosu na ranije promijenila: ''Ovo nisu apstraktne teme tko ima koliki broj dionica, imamo ogromnu aferu i loš sustav odlučivanja i upravljanja i to dalje ne može ići. Ovo jednostavno ovako ne ide''.

''Što se tiče odluka da se ide u privatizaciju Ine, to pitajte ljude iz 2003. i 2008. Kao u mnogim slučajevima, ovo su naslijeđeni dosjei kojima se vlade nakon toga bave, na način na koji smatraju da se može. Mislim da je naša namjera o otkupu MOL-ova udjela u Ini politički, ekonomski, energetski, s aspekta nacionalnog interesa ispravna, ali da bismo to učinili moramo doći do dogovora'', kazao je.

Podsjetio je pritom i da nije njegova Vlada išla u prvi i drugi krug privatizacije Ine, a još manje razgovarala o upravljačkim pravima i metodologiji upravljanja.

Andrej Plenković Andrej Plenković (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

''Ovo je sistemska greška''

Upitan kakvu poruku šalju članovi Uprave time što nisu već sami dali ostavke, Plenković je rekao da je to nebitno i da je on kao predsjednik Vlade rekao što će se dalje događati, a to je da će se tražiti odgovornost cijele uprave. 

''Ovo je sistemska greška'', dodao je i poručio: ''Vlada ima mehanizme, mislim da je to svakome jasno''.

Upitan o davno obećanom povratku Ine pod hrvatske skute, rekao je da su to već objasnili: ''Hrvatska je napravila pravu profesionalnu evaluaciju vrijednosti MOL-ova udjela u Ini, ponudili smo im cijenu, oni to nisu prihvatili. Nije to da mi nismo htjeli i da nismo poduzeli sve što smo mogli, ali oni nisu htjeli''.

Andrej Plenković Andrej Plenković - 1 Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Plenković objasnio na koga je bijesan

''Što se tiče upravljanja, imamo konkretnu, dokazanu, više nego jasnu situaciju zlouporabe položaja koji je doveo do značajne štete. Sada se okolnosti mijenjaju i zato će ti razgovori biti drugačiji'', kazao je refereirajući se na sadašnje aktualnosti. 

Upitan je li bijesan na članove Uprave, odvratio je: ''Bijesan sam na one koji su išli raditi ovo kazneno djelo''.

Andrej Plenković Andrej Plenković - 4 (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

''Nitko neće ostati bez plina i struje''

''Nitko neće ostati bez plina, nitko neće ostati bez struje'', poručio je Plenković te ponovio da će Vlada idući tjedan predstaviti mjere pomoći: ''Bit će dobar, bit će moćan, bit će snažan, bit će nalik na dosadašnje pakete po kojima je Vlada poznata, a koji su bili dobri i sveobuhvatni''.

"HEP je srećom u stopostotnom državnom vlasništvu i preuzet će dio tereta osiguranja opskrbe energijom'', poručio je Plenković.

Andrej Plenković Plenković najavio paket pomoći građanima i gospodarstvu: ''Novac od Ine je sačuvan, neće nikuda uteći''
Premijer Andrej Plenković VIDEO Plenković: "Bijesan sam. Toliko sam da ne kažem čega pojeo u ovih šest godina, a mahom tuđih"

Virovitičko-podravska županija slavi svoj dan pa je predsjednik Vlade sudjelovao i na svečanoj sjednici Županijske skupštine u virovitičkom kazalištu, nakon koje se očekuje njegova izjava.

Prije toga sastao se sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i virovitičkim gradonačelnikom Ivicom Kirinom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju