Obavijesti Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković najavio paket pomoći građanima i gospodarstvu: ''Novac od Ine je sačuvan, neće nikuda uteći''

Obiteljsko nasilje ruši same temelje društva, poručio je premijer Andrej Plenković osudivši ubojstvo žene u Novskoj te najavio da će još više unaprijediti pravni okvir i praksu svih institucija i tijela.

''Želio bih još jednom najoštrije osuditi ovaj grozan slučaj nasilja u obitelji, još jedno ubojstvo žene u Novskoj. Dosta samo napravili u pooštravanju zakonskih odredbi gdje se vidi da je praksa puno više otišla iz prekršajne u kaznenu domenu, ali ovaj fenomen nasilja je jako teško iskorijeniti'', poručio je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade osvrnuvši se na još jedan slučaj femicida koji je dan ranije zgrozio javnost.

''Vjerujem da ćemo dodatnim mjerama, dodatnim dijalogom, predstavnicima organizacija civilnog društva još više unaprijediti okvir, a nadam se i praksu svih institucija i tijela u ovome lancu jer je ovo nešto što ruši same temelje društva, a predstavlja tragediju za one kojima se to nasilje dogodi'', kazao je premijer. 

Pročitajte i ovo Novska Reagirale i B.a.B.e. Pravobraniteljica: "Mjere opreza ne štite žrtve od daljnjeg obiteljskog nasilja"

Plenković je podsjetio i na Strateški forum na Bledu gdje se susreo sa slovenskim kolegom Robertom Golobom i visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te opetovao: ''Još jednom smo se snažno založili da se izbori, a i ozračje, zakonski okvir učine takvim da su sva tri naroda ravnopravna u BiH istinski, a mi se tu zalažemo za ravnopravnost Hrvata kao najmanjeg konstitutivnog naroda. Upravo on svojim ovlastima može popraviti ono što je propušteno u razgovorima političkih stranaka koji su trajali više od 2,5 godine, ali bez uspjeha''.

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nije propustio spomenuti opet ni rast BDP-a u drugom kvartalu od 7,7 posto te istaknuo: ''Mi smo tu praktički gotovo 100 posto iznad prosjeka rasta gospodarstva na razini EU-a koji je četiri posto. Tu je veliki doprinos dao robni izvoz, turizam, potrošnja, ulaganja, građevina i niz drugih aktivnosti koje su pridonijele rastu BDP-a. Smatramo da je to jako dobro s obzirom na ovakvu turističku sezonu u kojoj bilježimo izvrsne rezultate''.

"Izrazito ohrabrujući rezultati upućuju na zaključak da će rast u trećem kvartalu biti iznad očekivanja", istaknuo je, a prema podacima koje je iznio, u dosadašnjem tijeku turističke godine ostvareno je 14,9 milijuna dolazaka i 85,9 milijuna noćenja, što je 91 odnosno 96 posto od ostvarenja iz rekordne 2019. godine.

Fiskalizirani računi povezani s turizmom od 1. siječnja do 31. kolovoza iznosili su po njegovim riječima 168 milijardi kuna, što je 28,6 posto više nego 2019. godine, a samo u pružanju smještaja, pripremi i usluživanja hrane veći su za 28 milijardi kuna ili 37 posto.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković KRAH ZDRAVSTVA ''Pilotima se ništa neće dogoditi'', poručio Plenković, a upitan za Matijanićevu smrt odvratio: ''Što Beroš ima s tim?''

Školarcima koji se uskoro vraćaju u školske klupe i dobrodošlicu prvašićima te poručio: ''Učinit ćemo maksimalne napore da se i dalje ulaže u obrazovanje jer ono je ključ hrvatske budućnosti, uz demografsku politiku koja će nam omogućiti kvalitetno društvo i konkurentnost na razini Europe i globalno te gospodarski rast i razvoj''.

Podsjetio je i da od 5. rujna počinje obavezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i u eurima te istaknuo da je važno raditi na informiranosti i transparentnosti: ''To je važan instrument prilagodbe potrošača u procesu zamjene hrvatske kune za euro. Ključno je informirati i zaštiti hrvatske potrošače te učiniti maksimalne napore da se poveća informiranost i transparentnost cijelog procesa''.

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ponovio je da će Vlada idući tjedan izaći s paketom mjera pomoći s obzirom na energetsku krizu koja je izazvala lančana poskupljenja: ''Mjere se dovršavaju, bit će cjelovite, sveobuhvatne, namijenjene i za kućanstva, i za cijeli javni sektor, neprofitne organizacije, bolnice, škole, vrtiće, javne ustanove... Učinit ćemo sve da njihovi računi budu takvi da će ih moći plaćati bez većih problema, zbog toga smo vrlo precizno i detaljno radili na ovim mjerama. Naravno da ćemo posebno voditi računa o najugroženijima u našem društvu''.

''Vodit ćemo računa o najosjetljivijim skupinama i gospodarstvu, osobito mikro, malim i srednjim poduzetnicima u ovim okolnostima. Mislim da će svi biti zadovoljni, tajming donošenja je sasvim primjeren jer se veća potrošnja energenata očekuje od početka listopada'', zaključio je premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija TELEFONSKA SJEDNICA Vlada donijela važnu odluku vezanu uz cijene goriva: Uredba stupa na snagu 1. rujna

Podsjetio je i da će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih: ''Poduzimat ćemo korake da se stvari promijene jer ovo što se dogodilo je izrazito loše i katastrofalno i tu stvari treba iz korijena promijeniti da se ovako nešto više ne dogodi".

''Mi ćemo poslati vrlo snažnu poruku i javnosti i našim političkim protivnicima, koji su na ovom slučaju koji je skup pojedinaca vidjeli neku šansu za sebi pridobiti neke političke poene. Naša borba protiv korupcije je itekako snažna i jaka. Podsjećam, ovu aferu otkrili su ljudi u Uredu za sprečavanje pranja novca u Ministarstvu financija. Tek onda su se uključila pravosudna tijela - USKOK, policija, DORH i ostali. To dokazuje da je pravda, kada je riječ o borbi protiv korupcije slijepa, bez obzira na to je li netko član neke stranke, to nema nikakve veze. Ovo su djela grupe ljudi, pojedinaca, a ne bilo kakva politički motivirana ili sponzorirana aktivnost. Ove jeftine pokušaje demagoga koji su sve glasniji unutar opozicije nećemo prihvatiti'', istaknuo je premijer.

''Parlamentarna većina je stabilna, Vlada je stabilna. Politički ćemo se rad boriti s drugima u dijalogu kada počne Sabor za točno 15 dana'', poručio je Plenković i dodao: ''Ovakvih slučajeva je bilo, ima ih, bit će ih, to, nažalost, postoji svugdje, institucije su to na vrijeme otkrile, novac je sačuvan, 450 milijuna je već uplaćeno u proračun, tamo stoji i neće uteći nikuda''.

Pročitajte i ovo Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture U DNEVNIKU NOVE TV Ministar Oleg Butković otkrio kad očekuje ostavke članova Uprave Ine i poručio: "Premijer je bio vrlo jasan"

Ovoga tjedna Vlada je već održala jednu sjednicu, ali telefonsku na kojoj je donijela važnu odluku vezanu uz cijenu goriva koja je danas stupila na snagu i vrijedit će do kraja rujna, a riječ je o Uredbi kojom propisani niži iznosi trošarina na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene