Obavijesti Video Pretražite Navigacija
radi s 500 volontera

Statičari u Zagrebu imaju brojne probleme: "Ljudi ne prijavljuju da su u samoizolaciji, osobno me jako strah"

Najveći teret posla zbog potresa ovih dana imaju građevinski inženjeri, statičari. Ali i najviše problema. No odlučili su da je vrijeme za uvođenje reda.

Voditelj tima građevinara koji najviše rade ovih dana profesor Josip Atalić razgovarao je s reporterkom Dnevnika Nove TV Josipom Krajinović.

Pročitajte i ovo Vepar trči Zagrebom Buđenje prirode VIDEO (Ne)običan prizor usred metropole: Kad divlja svinja šeće Zagrebom... Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

"Puno toga je palo na leđa volontera i trebamo pomoć. Ovo je problem koji premašuje Grad Zagreb", kaže Atalić i dodaje kako već sedam dana 500 volontera radi bez prestanka cijeli dan. Rade od jutra do 22 sata.

Jedan od glavnih problema bili su im građani koji nisu prijavili da su u samoizolaciji.

"Osobno me toga jako strah. U zadnjim fazama smo to označavali na karti, ali nismo imali potpunu informaciju. Sinoć smo dobili podatke o samoizolaciji", kaže Atalić.

Profesor ističe kako je dovršena tek petina posla.

"Netko u državi mora odlučiti primamo li ljude izvana ili uvesti neku radnu obvezu", kaže Atalić te dodaje kako je pregledano 5000 od 25000 objekata, a volonteri koji rade su uglavnom zaposlenici manjih tvrtki.

"To su male firme, privatnici. Veliki se ne uključuju. Lijepo se vidi tko živi za Hrvatsku, a tko od Hrvatske", kaže Atalić i ističe kako očekuje da svi zbiju glave jer ova katastrofa premašuje Zagreb.

"Od ovog što smo pregledali, manje od 10 posto je za rušenje ili rekonstrukciju. Kad smo pregledali većinu građevina stali smo na loptu, od ostatka vjerujem da će biti žutih i zelenih", kaže statičar.

Što se tiče zagrebačke katedrale Atalić vjeruje da će inžinjer koji radi na njoj već 30 godina riješiti problem.

Atalić u cijeloj situaciji osjeća i osobni poraz. Kaže da su on i kolege još 2014. napravili procjenu rizika te su upozoravali na sve moguće načine, ali nisu uspjeli osvijestiti što nas čeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene