Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je na konferenciji za medije da je još 77 osoba u Hrvatskoj pozitivno na koronavirus. Ukupno je dosad potvrđeno 790 slučajeva zaraze.


Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo još 77 osoba, čime se ukupan broj popeo na 790 osoba pozitivnih na koronavirus, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Vezani članci Transport čovjeka sa simptomima koronavirusa u Pretoriji, ilustracija Na jednom kontinentu smrtnost od COVID-a dramatično porasla: "Ovo postaje zabrinjavajuće za sve nas" Granični prijelaz, ilustracija Iz MUP-a dodatno objasnili tko se i kada bez testa i izolacije može vratiti u Hrvatsku iz Srbije, BiH i Crne Gore

Nema novih preminulih, a oporavilo se još 12 osoba. Ukupno su dosad ozdravile 64 osobe. Beroš je kazao da je na respiratoru trenutačno 27 pacijenata.

Capak: Potrebno je da policija nadzire građane

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da se većina građana pridržava mjera zaštite, no uvijek postoje iznimke. Pohvalio je policijske službenike koji se brinu o tome da građani poštuju mjere koje je odredio Nacionalni stožer. Osvrnuo se na incident koji se dogodio u Splitu u nedjelju.

''Mislim da je potrebno da policija provodi mjere nadzora, možda nekad i privede nekoga ili pozove sanitarnog inspektora. Nekad se neki ne pridržavaju mjera, a to je potrebno u interesu svih nas'', poručio je Capak.

Načelnik Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o incidentu u Splitu kazao je da postoji unutarnja kontrola policijskih poslova kojoj je posao istraživanje dojava građana o nezakonitom postupanju policijskih službenika. ''To će se i napraviti. Ja nisam načelnik policije, ali inzistiram na zakonitosti rada'', poručio je Božinović. 

Zaraženo šest policijskih službenika

Kazao je da je tijekom epidemije policija ''institucija na koju se možemo osloniti''. ''Kada vidi da se na istom mjestu okupi više ljudi, policija upozorava. Ne rade to da bi učinili policijsku državu, nego zbog svih nas'', kaže Božinović. 

Božinović kaže i da, ako se u policijskim redovima utvrde odstupanja od procedure, policija je spremna ''reagirati prema nepravilnostima u svojim redovima''.

Dodao je da je na koronavirus dosad pozitivno šest policijskih službenika.

Krunoslav Capak komentirao je svoju raniju izjavu da bi se početkom lipnja moglo početi s ukidanjem mjera obrane od koronavirusa. Istaknuo je da je to osobna procjena, a ne stručna. ''To je osobna procjena nas stručnjaka i zaključili smo da bismo u lipnju mogli imati povoljniju situaciju. Dakle, radi se samo o osobnoj procjeni'', rekao je Capak.

Uvoze se novi respiratori

Beroš je poručio da je ''naša sudbina u našim rukama''. ''Ako se odgovorno ponašamo, broj oboljelih može iz dana u dan biti sve manji. Sve je na nama, na meni, na svima nama'', kaže ministar zdravstva.

Na pitanje o broju respiratora, ministar zdravstva poručuje da se u Hrvatsku postepeno uvozi 250 novih respiratora. ''Imamo i ponudu drugih proizvođača, poglavito istočnih, ali takvi uređaji prvo se moraju provjeriti'', kazao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić kaže da se radi na revidiranju uvjeta pod kojima oboljela osoba može biti puštena na kućnu izolaciju. 

Samoizolaciju prekršilo 928 osoba

Načelnik stožera Davor Božinović rekao je da je dosad utvrđeno 928 slučaja kršenja mjera samoizolacije, o čemu je obaviješteno Državno odvjetništvo.

''Samo pridržavanje mjera omogućit će da se ova bolest što manje širi. Kako se ona bude sve manje širila, tako ćemo moći ublaživati mjere. Moramo se još neko vrijeme držati distance između nas i održavati higijenu'', poručuje Božinović.

Na pitanje o nedostatku zaštitne opreme u pojedinim zdravstvenim institucijama, Božinović kaže da se ona distribuira preko županijskih Stožera civilne zaštite. ''Regionalni stožeri organizirali su prijevoz od našeg logističkog centra u Jastrebarskom na teren'', rekao je načelnik stožera.