Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se sjednica

"Vidjet ćete sutra": Premijer Plenković komentirao što će Vlada odlučiti po pitanju Uljanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u srijedu nije odgovorio na pitanje novinara hoće li Vlada u četvrtak odlučiti o sudbini Uljanika, kazavši tek "vidjet ćete sutra".

Premijer je rekao da se nije čuo s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović oko stanja u Uljaniku, no očekuje se čuti s njom tijekom večeri.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Na upit novinara kako je moguće da vladajući ne znaju gdje su završile milijarde državne pomoći koje su odobrene Uljaniku, Plenković je rekao da je puno toga sad "uđuturio" te da ne bi bilo dobro da radi takav, vrlo neprecizan amalgam.

"Prvo, tko je iz ove Vlade u Nadzornom odboru Uljanika? Imputirate nam da smo imali ministre u Nadzornom odboru Uljanika. Netočno. Ja ne odgovaram za vlade prije mene, ja odgovaram za Vladu od listopada 2016.", rekao je Plenković, dodavši kako nitko od ministara otkad su na vlasti nije bio član Nadzornog odbora Uljanika.

Osvrnuvši se na izdana jamstva, podsjetio je da je njegova vlada početkom prošle godine, na traženje Uljanika i uz prethodno odobrenje Europske komisije dala tzv. sanacijsko jamstvo, odnosno jamstvo za restrukturiranje koje je imalo za cilj dovršiti određene brodove i s tih brodova skinuti državna jamstva. "To se i napravilo", ustvrdio je Plenković.

Europska komisija u siječnju lani odobrila je potporu za sanaciju hrvatskog brodogradilišta Uljanik, odnosno odobrila je plan RH da Uljaniku izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Plenković je rekao da je Vlada pokazala dobru volju prema radnicima i sindikatima lani, u želji da održi brodogradnju koliko se to može.

"Istodobno, napravljene su i aktivnosti kontrole i proračunskog nadzora. Ovo što sada obavljaju pravosudna tijela, policija, to nema veze s Vladom. Ono što mi gledamo, gledamo sve moguće aspekte - političke, ekonomske, financijske, socijalne, regionalne, strukturne i moramo raditi odluku koja je održiva, branjiva", rekao je Plenković.

Dodao je da Vlada ima dva izbora.

"Jedan je hoćemo li davati recept s kojim se liječio pacijenta zadnjih 30 godina, pa pacijent dođe u situaciju da je na aparatima, a mi kažemo: 'Dobro, lijek možda nije najbolji, ali možemo ga još koristiti.' ili da se u jednom trenutku povuče crta i da se možda fokusiramo u našoj industrijskoj politici na one sektore koji su dugoročno takvi da mogu transformirati hrvatsko gospodarstvo i zapošljavati ljude", istaknuo je premijer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene