Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PARLAMENTARNI IZBORI

Plenković ne želi o prepisci Butković i Rimac, ali ima poruku za Milanovića: "Mora odgovoriti na pitanja"

Aktualno Galerija Tribina HDZ-a - 4 Tribina HDZ-a - 4 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Tribina HDZ-a - 5 Tribina HDZ-a - 5 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Tribina HDZ-a - 6 Tribina HDZ-a - 6 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Tribina HDZ-a - 3 Tribina HDZ-a - 3 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX +1 Tribina HDZ-a - 1 Galerija 1/6 >>
Premijer Andrej Plenković nije želio komentirati poruke između ministra Butkovića i Josipe Rimac, ali pozvao je predsjednika Milanovića da odgovori na Butkovićevo pitanje je li trgovao utjecajem.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je ukazao na "dijametralno suprotne pozicije" Možemo! i Domovinskog pokreta u kontekstu mogućnosti da podrže ideju Zorana Milanovića o osnivanju vlade nacionalnog spasa, koju Plenković ironično naziva fascinantnom.

U izjavi novinarima nakon tribine HDZ-a i HSU-a, Plenković je za ideju vlade nacionalnog spasa - čije formiranje najavljuje predsjednik Republike Zoran Milanović ako postane premijer - rekao da je to "jedna fascinantna i nadasve simpatična ideja".

"Hrvatskoj sigurno treba vlada nacionalnog spasa koju će predvoditi čovjek koji krši Ustav, uopće ne poštuje temeljna načela ustavnog poretka, koji nas je u vanjskopolitičkom smislu htio odgurnuti u potpunosti u ruski zagrljaj", dodao je.

Pročitajte i ovo Potraga za Dankom Ilić iz minute u minutu Pretražuje se svaki pedalj u potrazi za tijelom male Danke: Otkriveno što je pokazala analiza baznih stanica

Ne spominjući ga imenom, Plenković je za Milanovića rekao kako želi predvoditi tu neku "čudnovatu koaliciju" te se referirao na različite političke stavove stranaka Možemo! i Domovinski pokret, budući da, kako je rekao, u toj koaliciji "ovaj želi i Domovinski pokret".

"Ovi" iz Možemo!, rekao je, moraju znati da ako podržavaju kršitelja Ustava podržavaju i ono što su rekli iz Domovinskog pokreta - deratifikaciju Istanbulske konvencije.

"Ili ovi iz Domovinskog pokreta - ako su dio tog pothvata vlade kvazinacionalnog spasa - recimo podržavaju stav Možemo! da se zabrana pobačaja uvrsti u Ustav", dodao je.

Dakle, pogledajte kakve su to dijametralno suprotne pozicije nečega što je izmišljeno, prokomentirao je Plenković.

Novinari su ga pitali i o sučeljavanju: "Dva puta sam pobijeio Milanovića koji je otišao u političku mirovinu pa se vratio lažno se predstavljajući kao politčki normalan.

Tribina HDZ-a - 4 Tribina HDZ-a - 2 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Važna poruka biračima na desnom spektru, da ne troše svoj glas za nekog tko će ga ponovno dati Milanoviću i biti, kao što su i ranije, odbačeni. Što se mene tiče, mogao je dati ostavku i pošteno ući u političku utakmicu pa bi bilo i sučeljavanja. Ovako su sami sebe diskvalificirali.

A ovaj bivši predsjednik SDP-a, možda još formalno, on je abdicirao i mene su doveli u situaciju da se nemam s kim sučeljavati. Jedino ako da ostavku, ali i to je kasno za kršitelja Ustava. On mora odgovoriti na pitanja koja mu je Butković postavio, je li trgovao utjecajem.

Potom su ga pitali o porukama koje je Butković razmjenjivao s Josipom Rimac. Za to pak kaže da su to pitanja za druga tijela. 

Tribina HDZ-a - 4 Tribina HDZ-a - 1 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Na pitanje ne znači li to onda da je i Milanovićevo navodno trgovanje utjecajem pitanje za druga tijela kaže kako nije isto. "Velika je razlika, ogromna, nebo i zemlja", kaže premijer.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene