Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ministri će podržati Istanbulsku konvenciju"

Plenković se uzrujao zbog najava iz SDP-a: "Volio bih da oporba bude toliko bahata i bezobrazna..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenović uvjeren je, da će usprkos otporima u stranci, svi HDZ-ovi ministri ali i većina zastupnika u Saboru podržati Istanbulsku konvenciju koju bi Vlada ovog tjedna trebala uputiti na ratifikaciju u Sabor.

"Radimo na finalizaciji interpretativne izjave, želimo je ususglasiti s partnerima, želimo imati što širi konsenzus, želimo otkloniti strahove svih onih koji u tom tekstu vide probleme... Ono što je pokušaj diskreditacije Konvencije, vjerujem da će biti otklonjen snagom argumenata", kazao je premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon događanja u Ericssonu Nikoli Tesli. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Vjeruje da će većina HDZ-ovih zastupnika u Saboru, iako su neki vrlo jasno rekli da neće podržati Istanbulsku konvenciju, ipak na kraju dići ruku za dokument kojem je, ponovio je Plenković, osnovni cilj zaštita žena od nasilja.

"Imat ćemo još neke sastanke. Ministri koji su u Vladi sigurno će podržati konvenciju, ne vidim zašto je ne bi podržali. Vlada će ratifikaciju pripremiti i poslati u Sabor, a to je prilika da se o tome argumentiranije raspravi u javnosti", poručio je Plenković.

Podsjetimo, prema njegovim ranijim najavama, Istanbulska konvencija trebala bi na sjednici Vlade biti ovog tjedna, odnosno u četvrtak, a danas poslijepodne održava se Predsjedništvo HDZ-a na kojem će Plenković još uvjeravati kolege u ispravnost Istanbulske konvencije.

Najveća oporbena stranka, SDP, najavila je da neće podržati tekst Istanbulske konvencije ako ne bude u sadašnjem obliku, odnosno nisu za bilo kakve ograde ili izjave, kako je rekao šef stranke Davor Bernardić. Ukoliko se oporba povuče, to dovodi u pitanje i većinu potrebnu za ratifikaciju.

"Volio bih da oporba bude toliko bahata i bezobrazna i da se usudi ne glasati o Konvenciji.
Volio bih da netko tko je imao priliku ratificirati je, pokreće interpelaciju i ne želi glasovati o tome. To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, svo ovo vrijeme, bio jedno politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij, a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave. To je međunarodni dokument u čijoj su izradi sudjelovali i hrvatski stručnjaci, ne vidim nikakvu promjenu u kontinutitetu politike različitih političkih struktura prema sadržaju konvencije", naglasio je Plenković.

Naglašava i da tema zaštite žena od nasilja nije tema koju si samo jedan dio političkog spektra može "priveligirano uzeti kao njegov".

"Zašto bih ja kao premijer i predsjednik HDZ-a dopustio da to bude ekskluzivna tema jednog dijela političkog spektra. Ne dam! To je tema cijele Hrvatske, svih hrvatskih građana i civiliziranih standarda. Upravo u onom smjeru gdje ja želim da hrvatsko društvo i država ide", poručio je.

Neke županijske organizacije odbile su podržati Istanbulsku konvenciju te su zatražile unutarstranački referendum. U subotu se također organizira prosvjed u organizaciji inicijative građana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene