U Gradskom muzeju u Pakracu čuvaju se prvi primjerci hrvatskih kovanica s motivom kune iz 13. stoljeća. Kovanice su nazvane Slavonski banovac.

Galerija Slavonski banovac - prve hrvatske kovanice s likom kune - 2 Slavonski banovac - prve hrvatske kovanice s likom kune - 1 Slavonski banovac - prve hrvatske kovanice s likom kune - 3 +8 Slavonski banovac - prve hrvatske kovanice s likom kune - 4

U Pakracu je bila osnovana prva hrvatska kovnica novca koja se prvi puta spominje u povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. od 16. prosinca 1256. godine, objasnila je ravnateljica muzeja Jelena Hihlik.

"To je kovanica od srebra iznimno visoke čistoće, izrazito visoke kvalitete i ljepote izrade. Danas se smatra jednom od najljepših hrvatskih, ali i europskih kovanica i spada u sam vrh europskog kovničarstva", kazala je ravnateljica i istaknula kako se na Slavonskom banovcu prvi put pojavljuje lik kune vjerojatno zato što se njezino krzno koristilo kao platežno sredstvo.

Kuna na grani, ilustracija Poznata odvjetnica objašnjava zašto nesuđeni dizajner eura može mirno spavati: "Ta izjava mi se oduvijek činila suvišnom"

Kuzma Kovačić Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe"

Prve kovanice kune u kovnici su kovane na panju, muzejski tehničar Danijel Grčević pokazao je fotoreporteru Pixsella i kako su se nekoć kovali banovci, a proces možete vidjeti u videu koji je u prilogu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju