Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJEDLOG VLADE

Pobuna više od 20 tvrtki protiv "velikog čišćenja": "Ako Agenciju pripoje MUP-u, ugrozit će se naše poslovanje i opstanak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provede li se prijedlog Vlade da se ukine samostalna Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom te se pripoji Ministarstvu unutarnjih poslova, doći će do ugroze poslovanja i tržišnog opstanka najmanje 23 proizvođačke tvrtke u Hrvatskoj, stoji u priopćenju Zajednice industrije posebne namjene.

Reagirali su zbog nakane Vlade i ministra Tomislava Tolušića da u paketu navodnog racionaliziranja ukinu i Agenciju za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom te je pripoje MUP-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna snimali stražnjicu djevojke Pokrenut disciplinski postupak protiv troje policajaca zbog snimke s Jaruna: "Ja bih nju provocirao jednom uporabom" Slika nije dostupna "policija krši zakone" Policajac priznao za DNEVNIK.hr da uhvaćene migrante po naredbi šefova vraćaju na granicu

Ako se to provede, najmanje 23 tvrtke iz malog i srednjeg sektora, redom visokotehnološke i izvozne, dolaze u silne probleme, a mnoge će vjerojatno staviti i ključ u bravu. Naime, Agencija provodi certificiranja za njihove proizvode, a kad to tijelo izgubi samostalnost, kažu, poduzeća će po te certifikate morati kod stranih kuća, po cijenama koje su višestruko veće i uz rokove koji će biti neodrživi.

Pokušali su kroz HGK, zatražili sastanak u resornome ministarstvu, no naišli su naišli na potpuno ignoriranje. Sada izlaze u javnost.

Poslovi koje obavlja Agencija usko su povezani s poslovanjem hrvatskih poduzeća. Postojanje specijaliziranoga laboratorija znači niz prednosti za domaće proizvođače, koji u velikom dijelu takve proizvode izvoze.

Rokovi za certificiranje proizvoda, dostupnost tehničkih informacija o samom ispitivanju, nepostojanje jezičnih barijera, poslovna pouzdanost, fleksibilnost, kao i cijena usluga, predstavljaju veliku prednost u ostvarivanju konkurentnosti hrvatskih poduzeća, stoji u priopćenju Zajednice industrije posebne namjene.

Agencija je akreditirana sukladno europskim normama te je na temelju tih akreditacija prijavljena Europskoj komisiji za provođenje ocjene sukladnosti, ispitivanja i certifikacije, u tehnički vrlo zahtjevnom području protueksplozijske zaštite, pirotehničkih sredstava i gospodarskih eksploziva.

Također, Agencija ima odgovarajuće stručno osoblje i specijalizirani laboratorij i kao takva upisana je u europsku bazu prijavljenih (certifikacijskih) tijela (NANDO baza).

Pripajanjem Ministarstvu unutarnjih poslova Agencija bi izgubila neovisnost koju zahtjevaju pravila Europske unije glede poslovanja na tržištu, i ne bi više mogla zadržati akreditaciju za ocjene sukladnosti koje obavlja.

Akreditiranje nekog novog tijela, a nakon toga i njegovo prijavljivanje u NANDO bazu, dugotrajan je i složen postupak i u to bi vrijeme poduzeća morala tražiti certifikate od stranih tvrtki izvan Hrvatske, po cijeni koja je i nekoliko puta viša, što bi izravno utjecalo na konkurentnost, stoji u priopćenju.

Planirana mjera posebno će pogoditi mala i srednja poduzeća

Tvrtke su dobile obavijest Agencije da se svi poslovi moraju dovršiti do kraja 2018. godine te da Agencija ne može preuzimati poslove koji će se dovršavati u 2019. Ovime se tim tvrtkama stvaraju velike poteškoće, kako zbog višestruko skupljeg postupka certificiranja, tako i zbog sporosti njihova dobivanja i neravnopravnog tretmana naših tvrtki u inozemstvu.

Planirana mjera posebno će pogoditi mala i srednja poduzeća pošto će previsoki troškovi angažiranja inozemnih certifikacijskih kuća pojedinim tvrtkama onemogućiti rad i u konačnici i postojanje.

Pokušaji Zajednice da kroz institucije sustava utječe na cijeli ovaj postupak i zaštiti interese poduzeća i zaposlenika završili su bez ikakva rezultata te se stoga, kako stoji u priopćenju, odlučila izići u javnost.

Zajednica podržava smanjenje broja agencija i racionalizaciju aparata koji otežava i poskupljuje poslovanje privrede. No takvi potezi, smatra Zajednica, ne smiju biti paušalni i nepromišljeni, bez sagledavanja konzekvencija i naposljetku bez ikakvoga konzultiranja proizvodnih poduzeća koja su njima pogođena.

"Ako nam država već ne olakšava poslovanje, onako kako to čine zemlje u kojima posluju tvrtke s kojima se nosimo na međunarodnom tržištu, očekujemo da nam ne stvara dodatne zapreke, poskupljuje i komplicira rad i ugrožava opstanak stotina radnih mjesta", stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene