Ljudi/Ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Ljudi/Ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Provede li se prijedlog Vlade da se ukine samostalna Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom te se pripoji Ministarstvu unutarnjih poslova, doći će do ugroze poslovanja i tržišnog opstanka najmanje 23 proizvođačke tvrtke u Hrvatskoj, stoji u priopćenju Zajednice industrije posebne namjene.


Reagirali su zbog nakane Vlade i ministra Tomislava Tolušića da u paketu navodnog racionaliziranja ukinu i Agenciju za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom te je pripoje MUP-u.

Vezani članci Davor Božinović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Božinović: ''Nema zastrašivanja novinara. Duhaček nije priveden zbog objava na Twitteru, već zato što se nije odazvao pozivu policije'' Vladina zgrada ispred koje se dogodio napad nožem (Foto: PA Images/PIXSELL) - 7 Krvavi incident ispred britanskog ministarstva unutarnjih poslova: Muškarac izboden nožem

Ako se to provede, najmanje 23 tvrtke iz malog i srednjeg sektora, redom visokotehnološke i izvozne, dolaze u silne probleme, a mnoge će vjerojatno staviti i ključ u bravu. Naime, Agencija provodi certificiranja za njihove proizvode, a kad to tijelo izgubi samostalnost, kažu, poduzeća će po te certifikate morati kod stranih kuća, po cijenama koje su višestruko veće i uz rokove koji će biti neodrživi.

Pokušali su kroz HGK, zatražili sastanak u resornome ministarstvu, no naišli su naišli na potpuno ignoriranje. Sada izlaze u javnost.

Poslovi koje obavlja Agencija usko su povezani s poslovanjem hrvatskih poduzeća. Postojanje specijaliziranoga laboratorija znači niz prednosti za domaće proizvođače, koji u velikom dijelu takve proizvode izvoze.

Rokovi za certificiranje proizvoda, dostupnost tehničkih informacija o samom ispitivanju, nepostojanje jezičnih barijera, poslovna pouzdanost, fleksibilnost, kao i cijena usluga, predstavljaju veliku prednost u ostvarivanju konkurentnosti hrvatskih poduzeća, stoji u priopćenju Zajednice industrije posebne namjene.

Agencija je akreditirana sukladno europskim normama te je na temelju tih akreditacija prijavljena Europskoj komisiji za provođenje ocjene sukladnosti, ispitivanja i certifikacije, u tehnički vrlo zahtjevnom području protueksplozijske zaštite, pirotehničkih sredstava i gospodarskih eksploziva.

Također, Agencija ima odgovarajuće stručno osoblje i specijalizirani laboratorij i kao takva upisana je u europsku bazu prijavljenih (certifikacijskih) tijela (NANDO baza).

Pripajanjem Ministarstvu unutarnjih poslova Agencija bi izgubila neovisnost koju zahtjevaju pravila Europske unije glede poslovanja na tržištu, i ne bi više mogla zadržati akreditaciju za ocjene sukladnosti koje obavlja.

Akreditiranje nekog novog tijela, a nakon toga i njegovo prijavljivanje u NANDO bazu, dugotrajan je i složen postupak i u to bi vrijeme poduzeća morala tražiti certifikate od stranih tvrtki izvan Hrvatske, po cijeni koja je i nekoliko puta viša, što bi izravno utjecalo na konkurentnost, stoji u priopćenju.

Planirana mjera posebno će pogoditi mala i srednja poduzeća

Tvrtke su dobile obavijest Agencije da se svi poslovi moraju dovršiti do kraja 2018. godine te da Agencija ne može preuzimati poslove koji će se dovršavati u 2019. Ovime se tim tvrtkama stvaraju velike poteškoće, kako zbog višestruko skupljeg postupka certificiranja, tako i zbog sporosti njihova dobivanja i neravnopravnog tretmana naših tvrtki u inozemstvu.

Planirana mjera posebno će pogoditi mala i srednja poduzeća pošto će previsoki troškovi angažiranja inozemnih certifikacijskih kuća pojedinim tvrtkama onemogućiti rad i u konačnici i postojanje.

Pokušaji Zajednice da kroz institucije sustava utječe na cijeli ovaj postupak i zaštiti interese poduzeća i zaposlenika završili su bez ikakva rezultata te se stoga, kako stoji u priopćenju, odlučila izići u javnost.

Zajednica podržava smanjenje broja agencija i racionalizaciju aparata koji otežava i poskupljuje poslovanje privrede. No takvi potezi, smatra Zajednica, ne smiju biti paušalni i nepromišljeni, bez sagledavanja konzekvencija i naposljetku bez ikakvoga konzultiranja proizvodnih poduzeća koja su njima pogođena.

"Ako nam država već ne olakšava poslovanje, onako kako to čine zemlje u kojima posluju tvrtke s kojima se nosimo na međunarodnom tržištu, očekujemo da nam ne stvara dodatne zapreke, poskupljuje i komplicira rad i ugrožava opstanak stotina radnih mjesta", stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju