Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREGLED TJEDNA IVANE PETROVIĆ

Manite se sukoba po društvenim mrežama, ozbiljna znanost nema vremena za Facebook

Dok se u Velikoj Britaniji počelo s cijepljenjem, a u SAD-u je isto odobreno, u Hrvatskoj se vode svađe raznih članova Vladina Znanstvenog savjeta. Osim toga, ovaj tjedan su, između ostalog, obilježile grozne poplave u vrgoračkom području i djelomični raspad Zeleno-lijeve kaolicije.

Područje oko Vrgorca pogodile su grozne poplave, a najgore je u Kokorićima. Pet obitelji je evakuirano i stotinjak stanovnika odsječeno je od svega. Mnogi bi rekli da je sve kao da živimo u posljednjim vremenima, apokaliptičnih znakova od kojih je najvažniji virus koji hara i koji je, kako god okrenemo, još uvijek nama, običnim ljudima, popriličan misterij.

Ipak, u Velikoj Britaniji počelo je cijepljenje protiv korone. Cjepivo je prije nekoliko dana odobrila i američka agencija za lijekove, a europska će to učiniti do kraja godine. Cjepivo u nas možemo očekivati u siječnju i iznimno je važno da prije svih struka, ali i politika, vode transparentnu i svima razumljivu kampanju oko cijepljenja.

Među 26 znanstvenika koji su uputili apel hrvatskoj javnosti bilo je članovi Vladina Znanstvenog savjeta koji su odmah nakon optužili premijera Andreja Plenkovića da ih je smijenio. Odmah, bez ikakve provjere, javili su se Ivan Đikić iz Njemačke i Igor Štagljar iz Kanade i opalili po Vladi koja smjenjuje ugledne znanstvenike. Onda dio uglednih znanstvenika nije bio dostupan za izjavu pa su se na kraju svi pomirili i Znanstveni savjet ostaje u istom sastavu.

Taman kad smo mislili da smo se riješili tog egotrip cirkusa s prizvukom političkih ambicija, pojavio se Gordan Lauc koji je na Facebooku napisao da će tužiti sve koji ga blate te je neke ministre optužio zbog prijetnji. Lauc inače na Facebooku ima hrpu objava dnevno.

Pročitajte i ovo Klinička bolnica Dubrava - 3 stanje u sustavu Respiratori u bolnicama počinju se kvariti: "Kada su se proizvodili nije bilo predviđeno da rade dan i noć, i tako tri mjeseca"

Pročitajte i ovo Sandra Krpan, ravnateljica Osnovne škole Milana Brozovića u Kastavu ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE Od ponedjeljka online nastava u školama, ravnateljica OŠ u Kastvu: ''Sve se stigne ako smo međusobno solidarni''

Iz ove cijele priče mogla bi se izvući dva poučka. Prvi je da je kritizirati i slati apele legitimno, ali bi bilo korektno prije toga sve to kazati na sastanku. Drugi bi bio: manite se infantilnija po društvenim mrežama jer ozbiljna znanost nema vremena za Facebook.

Pregled i komentare ostalih događaja koji su obilježili tjedan, poput interpelacije o zdravstvu i izlaska Radničke fronte iz Zeleno-lijeve koalicije, možete pogledati u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene