Hrvatska je, ovaj put iz prvog pokušaja, dobila novi saziv Sabora ali i njegovog dosad najmlađeg predsjednika. Božo Petrov obećao je promjene.


Punom parom izglasan je zakon kojim se mijenja izgled buduće Vlade. U proceduri su i MOST-ova jamstva. Čari parlamentarizma otkrio je i obezglavljeni Živi zid. I to napadom na MOST.

Prvu sjednicu Sabora obilježilo je sve, samo ne demokratsko i pristojno ponašanje šefa SDP-a u odlasku. Zoran Milanović izignorirao je svečanu sjednicu i pojavio se u Saboru dva sata kasnije od ostalih samo kako bi prisegnuo. Nije glasao čak ni za potpredsjednicu iz redova svoje stranke.

U tjednu na izmaku u kojem je otkriveno da su neki ministri u sada već bivšoj Vladi nezakonito zapošljavali, a Tihomir Orešković oprostio se od Banskih dvora.

O njihovim nasljednicima zasada se nagađa. Ali zna se da će, umjesto 20, Plenkovićeva Vlada imati 19 resora. Ministarska križaljka još se slaže pa mnogi, očito, i nisu sretni. Toliko da to ne mogu ni pred kamerama.

Od izbornog gubitnika do političkog dobitnika s briselskom adresom. Minimalni broj preferencijalnih glasova donio je Ivanu Tepešu ogromne povlastice. Zajedno s Ivicom Tolićem, zamijenit će u europskom parlamentu Plenkovića i Stiera.

Ne stišava se bura oko HAVC-a. Dokumentacija o navodnim milijunskim malverzacijama - podijeljena je i zastupnicima. Očekuju reakciju nadležnih institucija.

Odgovori se traže i oko INA-e nakon što je sirova nafta namijenja preradi iz Siska završila u riječkoj rafineriji. Sindikati u svemu iščitavaju poruku MOL-a o tihom gašenju pogona.

Protekli tjedan bio je bogat političkim događajima ali i ne samo njima, a na sve događaje možete se podsjetiti u još jednom Pregledu tjedna Ivane Pezo Moskaljov.