Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

'I opet se pitamo tko je tu lud'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio je Sveti Nikola, Sveti Niko kako ga od milja zovu u nekim dijelovima Dalmacije.

Djecu je razveselio, a mi odrasli mu moramo zapaliti sviću. Da nas spasi od Krampusa i njegove šibe, od koje nam već šest godina bride stražnjice i leđa.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna Što je obilježilo dane iza nas? "Ni u koronakrizi nema očuvanja domaće proizvodnje. I dalje je sve turizam"

Politika ove Vlade nije donijela ni 'r' od rasta BDP-a predviđenim planom 21, niti omogućila vraćanje dugova građana na rate - što su obećavali. Nekima od nas je u startu bilo jasno da to govore kako bi od ovršnog zakona usklađenog s EU propisima napravili babarogu i omogućili bogaćenje pojedinih odvjetnika nauštrb javnih ovršitelja. Pa je u Hrvatskoj više blokiranih od nezaposlenih ljudi -što je na razini Krampusa.

Oporba tri godine ove Vlade ocjenjuje populističkim frazama, koje nam izgovaraju stara potrošena lica, ali ne nudi rješenje. Na sljedećim parlamentarnim izborima, sasvim je jasno, najmanji će problem biti ovima ili onima osvojiti vlast. Problem će biti - što s tom vlasti - u zemlji koju očito ne čeka dobra bliska socijalna budućnost i u kojoj su teške reforme nužnost. I čega narod postaje sve svjesniji. Sa sve manjom sposobnosti racionalizacije te činjenice.

Ivan Rude nije skupio dovoljno potpisa za kandidaturu na predsjedničkim izborima. U svom programu imao je jednu vrlo zanimljivu stavku, a to je priključenje Hrvatske Višegradskoj skupini, najuspješnijem regionalnom interesnom srednjoeuropskom svezu. Rude je dokaz da sve reguliraju stranačke mašinerije, nerijetko i prijetnjama, a klima koja se stvara za predsjedničke izbore je priprema za parlamentarne i nikako je ne možemo nazvati demokratskom.

Svi zbunjuju narod kao da je Hrvatska grofovija koja bira apsolutnog monarha koji će tek odlučiti što će Hrvatska biti. Ljudima nije jasno prezentirano da se problemi države rješavaju u Saboru i Vladi, a ne na Pantovčaku. Ključna ovlast koja instituciji predsjednika daje moć jest ona nad obavještajnim službama. I to nitko ne propitkuje umjesto da se na tome inzistira.

Ova kampanja u Hrvatskoj stvara mentalitet palanke koja ne korespondira sa svijetom. Jeftinog hrvatovanja, traženja krivaca, veleizdajnika, orjunaša, crvenih i crnih vragova i svega ostalog što sociološki čini palanku. Šteta, šteta..

Nenad Stazić i Duje Marasović iz HDZ-a nositelji su te najblaže rečeno krampus -propagande u Saboru. Stazić odobrava uhićenje adolescenata koji su lijepili plakate aktualnog predsjednika sa zvijezdom petokrakom. Nas zrelije to podsjeća na ono vrijeme kad nas je u SKUC-u milicija tjerala s koncerta Laibacha. Mladost je uvijek buntovna, provokativna i hapšenje zbog plakata zgražava.

A što se petokrake tiče, mogli bi je lijepiti i mnogim velikim desničarima - valutnim domoljubima od političara, preko političkih katolika do njihovih megafona u javnom prostoru. Najte, najte - rekli bi Zagorci. Pa nismo se svi rodili 85-e. U Hrvatskoj vam, dragi naši, postoji samo jedan oblik radikalizma. Naslijeđenog iz bivšeg sustava. A on vam se zove radikalni oportunizam. Promovirati ideologiju radi uhljebljenja, funkcije ili novca. I ništa više od toga.

Uhićen je Reno Sinovčić, tip koji desetljeće radi što hoće po Zadru, a i šire. Kalmetin bivši intimus s kojim se razišao zbog izbora za čelno mjesto lokalnog HDZ-a. Linić kaže da je bio protiv sumnjive predstečajne nagodbe za Sinovčićevu lokalnu TV. Ali o tom potom je li bio. Stoja Mučaji, šefica Porezne koja je na Sinovčića stalno upozoravala, također je uhićena - pa se pitamo tko je tu lud.

Izglasan je proračun. Političke stranke dobile su još 5 milijuna kuna više. Opet se pitamo tko je tu lud. Milanović to smatra zaštitom od korupcije i slučajeva ala Fimi media. Ne, strankama treba upola smanjiti proračunski novac poreznih obveznika. I napraviti čvrst pravni okvir kroz koji će se kontrolirati njihovo financiranje putem sponzora donatora, simpatizera. A ne odbijati prijedlog HDSSB-a da se izdvoji novac za obroke djeci koja su gladna i što je hrvatska zbilja.

Beskrupulozni cezarizam i loše socijalno stanje mrače i ono malo demokratske uljudbe u hrvatskom društvu. I datum izbora - u danima božićnog mira spada u taj antidemokratski sumrak. Nigdje glasa razuma i nade.

Ali evo nečega što budi nadu. U prvoj nedjelji Došašća Papa je oglasio godinu posvećenog života. Namijenjena je ne samo pomazanicima koji s radošću služe Bogu, redu i narodu, već svima koji su pozvani na djela općega dobra. Godina u kojoj svatko ima priliku ispitati vlastitu savjest. Tomu u čast naši redovnici i redovnice snimili su lijepu pjesmu. Hvala im. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene