Problemi u staračkim domovima, nasilje nad ženama, problemi u centrima za socijalnu skrb, prevare sa socijalnom pomoći ili udomljavanje. Svi ti ozbiljni društveni problemi u samo mjesec i pol zaredali su se u resoru ministrice Vesne Bedeković.

Galerija


U Domu u Andraševcu prije mjesec i pol pronađeno je šestero mrtvih. Da se priča ne ponovi, ministarstvo je poduzelo nekoliko koraka, a resorna ministrica Vesna Bedeković uvjerava kako je napravljeno više od 52 inspekcijska nadzora.

Vezani članci Kakav je položaj žena u društvu? - 2 Kakav je položaj žena u društvu? "Bitno je znati svoju vrijednost, ono što ti sam sebi značiš" Nadbiskup Marin Barišić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) "Isus Krist najveća je zaštita od nasilja u braku, obitelji i društvu"

Mijenja se i pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje usluga. Jedna od najavljenih mjera je da se prekobrojni korisnici razmjeste. Sindikat umirovljenika, koji tvrdi da godinama upozorava na probleme u sustavu, nije zadovoljan učinjenim.

„Pod hitno izmjeni sustav funkcioniranja, prije svega nadzora. A također da poboljša i ovaj pravilnik ali ne tako da samo nabroje pet malih izmjena“, nezadovoljna je Jasna Petrović iz sindikata.

Česta ubojstva i premlaćivanja – žrtve su žene i djevojke

Ubojstvo, za ubojstvom, u samo nekoliko dana, a žrtvesu djevojke i žene. Ministrica uvjerava – grade nultu stopu tolerancije na nasilje. „Konkretno – izmjena zakonske regulative, kazneni zakon, zakon o kaznenom postupku, donošenje protokola u slučaju postupanja nasilja, jača međuresorna suradnja. Ohrabrujem svaku ženu da prijavi svaki oblik nasilja“, rekla je Vesna Bedeković.

Kao bolna točka sustava najčešće se spominju centri za socijalnu skrb. S manjkom ljudi i novca, a preopterećeni birokracijom. „Često su i oni suočeni sa samim nasilnicima koji dolaze, imate slučajeve gdje se žene žale da upravo od tog straha prema nasilnicima i centri za socijalnu skrb u biti idu na ruku samim nasilnicima“, tvrdi Rada Borić.

Prvo što je ministrica Bedeković učinila u mandatu bila je zaštita socijalnih radnika zbog prijetnji kojima su izloženi. Osim statusa službene osobe, kako kaže ministrica, dobili su i intenizivno, profesionalno i stručno usavršavanje.

Centar za socijalnu skrb odbio provesti odluku Ustavnog suda

Odluku ustavnog suda da istospolni parovi smiju udomljavati, centar za socijalnu skrb odbio je provesti. „Odluke Ustavnog suda treba poštivati, mogu govoriti u ime ministarstva kao drugostupanjskog tijela“, odgovorila je tada.

Resor je preuzela prije 7 mjeseci. Demografija, obitelj, mladi, socijalna politika – sve je pod njezinom palicom. Ona ipak ne smatra da je nevidljiva i tvrdi „važno je raditi“.

O obiteljskom zakonu koji još čeka na Ustavnom sudu, a koji je njezina prethodnica krenula izrađivati pa ekspresno povukla nema govora. Bivša ministrica Milanka Opačić koja je donijela taj sporni zakon, svoj bivši resor nije željela komentirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr