Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatska ima zalihu tableta

Stručnjak objasnio zašto je opasno uzimati jod na svoju ruku: "Važno je pratiti gdje bi mogao biti radioaktivni oblak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U strahu od nuklearnog napada građani su se počeli raspitivazi za proizvode s jodom, kalijevim jodidom i sličnim proizvodima. Predstojnik Odjela nuklearne medicine KBC-a Zagreb u srijedu je objasnio zašto se ti proizvodi ne bi smjeli uzimati na vlastiti ruku.

Dražen Huić kaže kako su posljednjih dana imali nekoliko razgovora o tome kako bi se trebalo pripremiti za mogući nuklearni napad.

"Opasnost nije toliko velika, ali uvijek je moguće da se nešto dogodi. S naše strane možemo dati kalijev jodid, koji blokira štitnjaču prije eventualne apsorpcije joda. Pet-šest sati prije nego što nuklearni oblak dođe, potrebno je uzeti te tablete. Najosjetljivije skupine su djeca, trudnice i ljudi do četrdesete godine života", rekao je Huić gostujući na N1.

Objasnio je i zašto nitko ne bi trebao te preparate uzimati bez uputa liječnika.

Pročitajte i ovo Ana Soldo traže se jod i zaštitne folije Šefica ljekarničke komore o brojnim upitima građana nakon Putinove prijetnje: "Taj se lijek može dobiti samo na recept i koristi se za mlađe od 40 godina"

"Nitko ne bi trebao uzimati preparate joda na svoju ruku, oni mogu ugroziti rad štitnjače. Nikako na svoju ruku ne uzimati i nikako različite preparate joda, jer mi ne znamo kolika je količina joda u tim preparatima i mogu izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju", rekao je Huić koji kaže kako u Hrvatskoj postoji određena količina tableta te smatra da bi ih bilo pametno distribuirati u rodilišta, vrtiće i škole i zaštititi populaciju do osamnaeste godine života.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat u Ukrajini VIDEO Nevjerojatna snimka iz Ukrajine: Građani stali pred oklopna vozila, rekli vojnicima da odu i - zapjevali ukrajinsku himnu

Kazao je i kako je važno pratiti gdje bi mogao biti potencijalni radioaktivni oblakte bi samo stanovnici tog predjela trebali uzeti tablete.

"Jako je važno pratiti meteorologe, kamo se kreće potencijalni radioaktivni oblak, to možda ne bi bila cijela Hrvatska nego samo jedan dio i ako se on slučajno pojavi tamo, onda bi se trebalo uzeti kalijev jodid", rekao je Huić.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene