Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neisplaćeni prekovremeni

Predstavnik ravnatelja bolnica: "Treba sjesti za stol i naći rješenje. Danas smo napravili sedam milijuna kuna novog duga"

Nakon jučerašnjeg priloga u Dnevniku Nove TV o problemu neplaćenih preko-vremenih sati u zdravstvu i pokretanju ovrha od strane liječnika, zbog toga što do svog novca ne mogu ni nakon stajališta Vrhovnog suda da imaju pravo na plaćene prekovremene, reagirala je Udruga poslodavaca u zdravstvu.

Poslodavci u zdravstvu poručili su, među ostalim, kako ovaj financijski problem bolnice ne mogu samostalno riješiti te kako je potrebno da u rješavanju sudjeluju Ministarstvo zdravstva, Financija i Vlada.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život

Sve prati reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica koja je razgovarala s direktorom poslodavaca u zdravstvu Draženom Jurkovićem koji govori u ime ravnatelja bolnica.

Na pitanje je li normalno da bolnice troše novac na žalbe na prvostupanjske presude, za novac koji u konačnici pripada liječnicima, Jurković odgovara: "Liječnici su u ovih sedam godina, problem seže u 2013. godinu, taj novac zaradili i treba im biti isplaćen, ali uprave bolnica i ravnatelji nisu krivi za ovu situaciju. Zna se kako je ta situacija nastala, tako se treba i riješiti", rekao je i dodao kako je njihova preporuka bila da se novac isplati nakon pravomoćne presude i da se ne ide u daljnje žalbe, međutim, to je neobvezujuće mišljenje.

"Danas bolnice funkcioniraju u financijski gotovo izvanrednom stanju. Danas smo napravili sedam milijuna kuna novog duga, bolnice funkcioniraju na granici dnevne likvidnosti. Nemaju, kao ni ostale zdravstvene ustanove, u okviru svog limita sredstva iz kojih mogu isplaćivati zaostatke liječnicima. Unatoč tome bolnice su do sad isplatile oko 80.000 milijuna kuna po pravomoćnim presudama liječnicima koji su tužili", objasnio je Jurković te istaknuo kako je teško govoriti o racionalizaciji troškova u zdravstvu.

"Slovenija troši duplo više po stanovniku. Ako gledate s te strane vrlo je teško govoriti o racionalizaciji troškova, jer hrvatski građani nemaju lošiju kvalitetu zdravstvene zaštite nego što imaju građani zapadne Europe. Hrvatska za relativno mali novac imaju relativno kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", kazao je i poručio ministru zdravstva Viliju Berošu da trebaju sjesti za stol i pronaći rješenje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene