Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezan s Islamskom državom

Nizozemska policija potvrdila: Uhićen terorist iz Utrechta koji je ubio troje i ozlijedio petero ljudi

Policija objavila fotografiju muškarca kojeg dovode u vezu s pucnjavom (Foto: Policija u Utrechtu)
Policija objavila fotografiju muškarca kojeg dovode u vezu s pucnjavom (Foto: Policija u Utrechtu) Policija u Utrechtu
Aktualno Galerija Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Foto: Afp Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Foto: Afp Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Foto: Afp Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Pucnjava u Utrechtu (Foto: AFP) Foto: Afp +4 Policija objavila fotografiju muškarca kojeg dovode u vezu s pucnjavom (Foto: Policija u Utrechtu) Galerija 1/9 >>
Uhićen je napadač koji je jutros u tramvaju u nizozemskom Utrechtu otvorio vatru te ubio troje i ranio pet osoba, potvrdila je policija.

Tri su osobe poginule, a pet ih je ozlijeđeno u pucnjavi u nizozemskom Utrechtu kada je napadač oko 10.45 otvorio vatru u tramvaju. Šef policije u Utrechtu Rob van Bree na konferenciji za novinare je potvrdio da je 37-godišnji Gökmen Tanis uhićen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija u Brežicama Drama u blizini granice: Muškarac pucao po gradu pa se naoružan sakrio u kuću U pucnjavi u SAD-u ubijene četiri osobe Tragedija u SAD-u Strava na zabavi: Srebrni automobil zaustavio se pred kućom, napadači ubili četvero ljudi

Policija je priopćila da je osumnjičeni za napad uhićen tijekom pretresa stana u ulici Oudenoorda u Utrechtu. Također, policija je potvrdila i da se radi o 37-godišnji Gökmenu Tanisu čije su fotografije objavljene nakon napada.

Najviša razina opasnosti od terorističke prijetnje u pokrajini Utrecht ukinuta je nakon uhićenja, a već je ranije ukinuto upozorenje građanima Utrechta da ne izlaze iz kuća.

Ozlijeđeno pet osoba

Mehmet Tanis, otac uhićenog, koji živi u središnjoj turskoj pokrajini Kayseri kazao je za privatnu novinsku agenciju Demiroren da nije razgovarao sa sinom 11 godina. "Ako je to učinio, treba biti kažnjen", kazao je njegov otac.

Prema prvim podacima nakon napada, nizozemska policija je priopćila da je ozlijeđeno devet osoba, no kasnije su na Twiteru objavili da je točan broj ozlijeđenih - pet.

Napadač uhićen

Na konferenciji za novinare je objavljeno da je napadač uhićen. Gradonačelnik Utrechta Jan Van Zanen kazao je da je uhićenje terorista bio prioritet. Državni odvjetnik je na konferenciji za novinare kazao da je policija izvršila racije na nekoliko mjesta koja su se dovodila u vezu s osumnjičenikom. Rekao je i da bi motiv napada u Utrechtu mogli biti "obiteljski razlozi".

U napadu koji se trenutno povezuje s terorizmom poginulo je troje, a ozlijeđeno pet ljudi. "Pretpostavljamo da se radi o terorističkom napadu. Vjerojatno je jedan napadač, no moglo bi ih biti i više", kazao je van Zanen.

Utrecht je četvrti najveći grad u Nizozemskoj i ima oko 340.000 stanovnika. Razina kriminala je niska, a ubojstva oružjem su rijetka i to je slučaj za veći dio zemlje.

Motiv nepoznat

Da se možda radi o terorističkom napadu, potvrdio je i nizozemski koordinator za borbu protiv terorizma Pieter-Jaap Aalbersberg. "Puno toga je još uvijek nepoznato, lokalne vlasti rade na utvrđivanju svih činjenica", kazao je i dodao kako je bilo pucnjave na "nekoliko lokacija", no nije precizirao koje su to lokacije.

Lokalni poduzetnik izjavio je turskom BBC-u da se osumnjičeni prethodno borio u Čečeniji. Također, kako je naveo, 37-godišnji Gökmen Tanis je povezan s džihadističkim skupinama, uključujući i one iz Islamske države. "Uhićivan je zbog veza s Islamskom državom, a kasnije je pušten", kazao je poduzetnik. Navodno ga je i bivša djevojka prijavila za silovanje.

Turska državna novinska agencija Anadolu ranije je javila da je motiv napadača bio "obiteljske prirode". Iz agencije javljaju da je napadač pucao u svojeg rođaka zbog "obiteljskih razloga", a kasnije je pucao i na druge koji su reagirali.

Lokalni medij RTV Utrecht javlja da je osumnjičeni imao dugu povijest sukoba s policijom zbog brojnih kaznenih djela, uključujući pucnjavu 2013. godine. Glasnogovornik policije Joost Lanshage odbio je komentirati ove navode.

Razina prijetnje na najvišoj točki

Razina prijetnje od daljnjih napada privremeno je podignuta na najvišu točku na području Utrechta. U vrijeme potrage za osumnjičenim za pucnjavu sveučilište u tom gradu je bilo zatvoreno, zaustavljen je željeznički promet, a džamije diljem grada zatvorene su zbog sigurnosnih razloga.

Policija s teškim naoružanjem i specijalci su okružili kuću u blizini Trga 24. listopada, gdje se dogodio napad.

Prema objavljenim podacima, malo prije napada je prijavljena krađa automobila Renault Clio. Crveni Clio je pronađen u blizini mjesta na kojem se dogodila pucnjava. Vjeruje se da je napadač koristio automobil kako bi pobjegao s mjesta napada.

Policija traga za napadačem

Odmah nakon napada je javljeno da je u napadu poginula jedna osoba. "Nekoliko pucnjeva ispaljeno je u tramvaju, jedna je osoba ubijena a ranjeno je nekoliko. Na mjestu događaja su helikopteri", rekao je policijski glasnogovornik Joost Lanshage.

Na terenu su cijeli dan bile antiterorističke jedinice i vozila hitne pomoći, a policija moli ljude da oslobode cestu kako bi vozila hitne pomoći mogla proći. 

Policija je na Twitteru objavila kako novi incidenti nisu isključeni. Ubrzo su pozvali građane da obrate pozornost na 37-godišnjeg Gökmena Tanisa, rođenog u Turskoj, jer ga dovode u vezu s incidentom.

Televizija NOS ranije je objavila da je policija opkolila zgradu u kojoj se napadač navodno skriva.

Građani su tijekom dana u više navrata pozvani da ostanu na sigurnom, a učenici u školama. Ulice su blokirane. Oni koji su se zatekli na ulicama nakon pucnjave su evakuirani.  

Tijekom potrage za napadačem objavljena je i nova fotografija 37-godišnjaka koji se dovodi u vezu s pucnjavom. Nizozemska policija pojačala je osiguranja na aerodromima i "vitalnim objektima" kako bi spriječila nogući novi napad. 

Reporteri s lica mjesta javili su da je jedna žena pogođena u prsa jednim ili s više metaka. Jedan od svjedoka za lokalnu RTV televiziju kazao je kako je vidio četiri muškarca koja su upucala ženu na obližnjem trgu te potom pobjegla u različitim smjerovima.

Nizozemski kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima priopćili su da su tužni zbog napada u kojemu su tri osobe poginule, a devet ih je ozlijeđeno. "Duboko suosjećamo sa žrtvama i njihovim obiteljima. Nasilje poput ovoga potpuno je neprihvatljivo za društvo u kojemu trebaju vladati sloboda i tolerancija. Zahvalni smo službama koje su na terenu i pomažu onima koje je napad pogodio", piše u priopćenju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene